Last news in Fakti

15 Януари, 2015 15:19 1 353 1

"Концерти за бебоци" честват първи рожден ден

  • "концерти за бебоци"-
  • пламен карталов-
  • деца-
  • софийската опера-
  • класическа музика-
  • билетите

Музиката на Вивалди успокоява малчуганите, а произведенията на Бах и Брамс ги тонизират

Спектаклите „Концерти за бебоци” честват една година от своето създаване на 18 януари. Идеята за тях е на академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера. За тази нова, но вече хитова инициатива билетите свършват с космическа скорост. За дни е изчерпана и бройката до средата на февруари, а интересът към спектаклите расте с всеки изминал ден.

Концертите в петък, събота и неделя са за деца до 3 години. Целта е от най-ранна възраст те да се приобщят към класическата музика. Чрез емоционални подходи на въздействие върху сетивата се търси активизиране и стимулиране на умственото, интелектуалното и емоционалното израстване на малчуганите.

Спектаклите се провеждат в среда, близка до обичайната за децата на тази възраст. Те са настанени удобно върху възглавници на пода и в компанията на своите майки, татковци, баби, дядовци или каки и батковци в продължение на около 60 минути. Слушат любими детски песнички, вокални и инструментални откъси от класически произведения. Инструментите и техният звук са изцяло съобразени с крехката възраст на най-младите посетители на Операта. Концертите са разделени на две части с малък антракт помежду им.      

"Една майка отишла при мъдрец да се посъветва как да възпитава детето си. Мъдрецът я попитал на колко години е нейното дете. Тя отговорила: на седем години. Мъдрецът казал: късно е!", с тази притча Пламен Карталов обяснява ползата от ранното запознаване с класическата музика. 

Научно е доказано, че бебета реагират на звуци още в утробата на техните майки. Психолозите пък са категорични, че класическата музика обогатява емоционално децата и действа благотворно върху тяхното интелектуално развитие.

Изследвания показват, че бебетата реагират според композитора. Например музиката на Вивалди ги успокоява, а произведенията на Бах и Брамс ги тонизират. Мелодиите на Моцарт пък активират мозъчната дейност не само при най-малките, но и при възрастните. 

"С много лек съпровод на цигулка, чело, пиано, флейта, тромпет със сурдинка и ударни също с много мек звук. Дори самите гласове са специфични", хвърли яснота режисьорът на детски опери Юлия Кръстева.

Билетите за „Концерти за бебоци“ се продават с резервация. За посещение е необходимо да се направи предварителна резервация на тел. +359 2 800 62 66 или на електронен адрес [email protected]
Цената за семеен билет - мама, татко и две деца, е 20 лв.; за един възрастен и едно дете до 3 години – 12 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делян георгиев

    0 0 Отговор
    Ако вдигнат още цената на билетите, ще още по полезно за децата.