Last news in Fakti

16 Януари, 2015 11:46 1 135 0

Слава Иванова ще управлява Българския лувър

  • слава иванова-
  • управлява-
  • българския лувър

Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов за директор на новия Съвременен музеен център в кв. „500” в София до обявяването на конкурс е назначена Слава Иванова. Тя е известен изкуствовед.

Слава Иванова беше директор на Националната художествена галерия в периода 2009 - 2013 г.
Слава Иванова е родена на 8.06. 1957 г. Завършила е 114-та английска езикова гимназия. Магистър по история на изкуството във ВИИИ „Н. Павлович“.
Владее английски и руски език.

В периода 1987 - 1990 г. е редовен аспирант в Института за изучаване на изкуството – БАН. От 1990 г. работи като уредник в Националната художествена галерия. През 1995 г. специализира мениджмънт на музеи и галерии в City University, Лондон, по линия на Британския съвет. От 1996 г. е главен уредник на отдел „Съвременно българско изкуство“ в НХГ. Организирала е десетки изложби, посветени на българското изкуство. Автор и съставител е на каталози за известни български художници.

В края на 2009 г. e назначена за директор на НХГ. В периода 2009-2011 г. тя ръководи екипа на галерията, завършил успешно първата фаза на проект BG0051 „Преустройство и реконструкция на сградата на Софийски Арсенал в Музей на съвременното изкуство“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

През 2011 г. тя работи и за откриването на нов филиал на НХГ в София, представящ изкуството от епохата на социализма със скулптурна експозиция на открито.

Под нейно ръководство в Националната художествена галерия са уредени и ретроспективни юбилейни изложби на художници като Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Захари Зограф, Георги Баев. Представителни експозиции на българското изкуство НХГ показва в Брюксел, Черна гора, Париж, Солун. В залите на галерията гостуват и изложби на майстори на модерното и съвременното изкуство от Франция, Великобритания, Япония, Р. Корея, Унгария, Турция.

През лятото на 2013 г. тя е наградена с орден за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Република Франция.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА