Last news in Fakti

19 Януари, 2015 17:15 2 046 0

Изложба в памет на Ален Роа събира художника и неговата муза

  • ален роа-
  • лили кючукова-
  • изложба-
  • галерия "лик"-
  • френски художник-
  • аксиния джурова-
  • пластики-
  • акварели

Пластики на французина, влюбен в българия, и акварели на Лили Кючукова в галерия ЛИК

Изложба скулптура и живопис на известния френски художник Ален Роа и неговата муза Лили Кючукова, в която той се влюби и остана в България до смъртта си, се открива на 21 януари в 18.30 часа в галерия „ЛИК“.
За трети път откривам изложба на Лили Кючукова и Ален Роа, но за първи път след като Ален се пресели в този друг свят, за който всички ние се надяваме да е по-добрия, може би защото никой не се е върнал досега оттам, за да ни разкаже какъв е той. Може би! Може би именно затова Ален ни написа: „Не бъдете тъжни и сериозни. Продължавайте да се смеете на това, на което се смеехме заедно. Аз не съм далече, просто съм във вашите спомени”, върна лентата по този повод изкуствоведът проф. Аксиния Джурова.

Кой е Ален Роа?
Роден през 1942 г. в Троа, Франция. Завършва Училището за изящни изкуства в родния си град, а през 1962 г. - философия в Дижон, където открива театъра завинаги, до степен да се посвети на театралната декорация, сценография и костюм.

Създател е на декори за над 150 постановки и серия от костюми за театрите в Сент Етиен, Нанси, Страсбург и Комеди Франсез, а така също в Белгия, Швейцария, България и др. Работи с многобройни режисьори в театъра като Клод Йерзин, Филип Адриен, Лоран Терзиев, Жан-Пиер Микел, с когото правят общи постановки от 1979  до 1982 г., докато той е директор по сценография в Центъра по драматургия в Реймс. От 1988-89 година той е преподавател по история на сценографията в Националната консерватория за драматично изкуство в Париж.

Ален Роа издава том с макети за декори, който прераства в изложба, представена в Париж, София, Женева и други градове. През 1987 г. той започва да създава живопис в техника, инспирирана от езика на театъра, а през 1992 г. публикува Тълковен речник на театъра с илюстрации към него. Негови картини и пластики се намират в Германия, Япония, Америка, Холандия, Швейцария, Франция, България и др.

От 1995 г. започва голям пластичен цикъл, с помощта на скулптора Стефан Лютаков, използвайки восъчната техника при отливането, т.е., създавайки творби уникати. Този цикъл, инспириран от изкуството на траките и гръцката митология, носи елементите на особена театралност и декоративност. Той е натоварен както с екзистенциални проблеми, така и с опит да се прехвърли посланието на тракийската и древногръцка митологичност в нашето съвремие.

С България Ален Роа е свързан още от 1974 г. с гостуването на Националния театър на Франция и от 1979 г. работи в Младежкия и в Народния театър. От 90-те години насам се установява, живее и твори в града на тепетата и художниците – Пловдив.

Необичайно крехки, изградени от ефирни, като че ли излизащи от лабиринта нишки, напомнящи тези на Ариадна, пластиките на Ален Роа са излети в класическата восъчна техника, чрез която остава само един-единствен оригинал, т.е. без тиражиране на сложните като сюжет и изпълнение творби, обяснява проф. Аксиния Джурова.

Лили Кючукова показва отново своите интериори с неизменното женско присъствие. Чувствени и нежни, те ни връщат към последните десетилетия на XIX в. и Тулуз Лотрек, към потъналите в нега жени-видения на Густав Климт, към лиричния и очарователен стил на Ар Деко и този на Емил Нолде. Без еклектизъм и с типично нейна техника на сфумато, чрез която образите изплуват и се разтварят в рядко нарушаваното монохромно преливане на цветовете, Лили Кючукова е отново поетична и чувствителна, такава, каквато Ален Роа я откри преди години в България.

Не знам кой е по-френски художник от двамата и кой на кого е повлиял, струва ми се обаче, че само в остатъците от пловдивската бохема и атмосфера на Стария Пловдив все още можеше да просъществува една подобна комбинация от творци, запазили и усета към живота, и преклонението пред красотата и спомена за състоянието на нега и блаженство, останали като наследство от салонната култура на Европа, обобщава Аксиния Джурова.

В изложбата в галерия „ЛИК“, която ще може да се види до 3 февруари, са включени три папки от ръчно изработена хартия, върху която акварелните ескизи на Лили Кючукова са вдъхновявали поетичното умение на Ален Роа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА