Last news in Fakti

26 Февруари, 2015 15:58 2 012 0

Архивни кадри разкриват живота на българите в Бесарабия, Таврия и Крим

  • изложба-
  • свиленград-
  • архивни-
  • кадри-
  • снимки-
  • българите-
  • живота-
  • украйна-
  • одеска област-
  • бесарабия-
  • таврия-
  • крим

Изложбата гостува в Свиленград до 6 март

Изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“ бе открита снощи  в Арт галерията на Свиленград. Експозицията ще гостува до 6 март по покана на Община Свиленград и е организирана в рамките на градските чествания за Деня на Освобождението на България.

Изложбата се състои от автентични фотоси от архивите на български семейства, живеещи на територията на Одеска област, като най-старите от тях датират от първото десетилетие на ХХ век. Представени са различни моменти от бита, свидетелствата за които са взети произволно от променящи се политически епохи в Бесарабия, Таврия и Крим. Тези територии са били под различно политическо влияние през годините, но българите успяват да запазят духа си буден.

Младите българи от Българския младежки клуб "Актив" и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са събрали снимките от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Експозицията е допълнена с кадри на българи от Таврия и Крим, предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Богдан Хмелницки” и дружество „Балкани“ - град Мелитопол.

Изложбата откри Максим Димитров от Българския младежки клуб „Актив“. „Идеята ни е да покажем как сме живели през миналия век, как сме запазили нашето самосъзнание, много хора да видят и приликите и различията. Българите трябва да се обединяваме, да знаем, че сме силен народ, и където и да сме, да не забравяме, че сме българи“, изтъкна той.

Над 200 000 българи живеят в пределите на Украйна и Молдова. След 1991 г. и разпадането на СССР те създават свои училища, където се изучават български език и литература. Неофициална тяхна столица е град Болград, където етническите българи съставляват 63 % от населението. На откриването на изложбата бе прожектиран документален филм за българите от Болград на журналиста Веселин Цветанов.

Експозицията е била представена в Украйна в градовете Одеса, Болград, Харков, а също така и в България - в Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян, Благоевград, Велико Търново.

Изложбата в Свиленград е поредната съвместна инициатива между Конгреса на българите в Украйна и Община Свиленград. Миналата година трупата на Българския драматичен театър от Одеса гостува в Народното читалище „Просвета - 1870″, където представи спектакъла „Декамерон“. Тази година през май трупата отново ще играе на свиленградска сцена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА