Last news in Fakti

28 Февруари, 2015 10:18 2 200 4

Националният филмов център отново ще е с временен шеф

  • кино-
  • национален филмов център-
  • директор-
  • култура

Националният филмов център отново ще е с временен шеф. До ситуацията се стигна, след като Министерството на културата не одобри нито еди от четирима са кандидатите за директор на Националния филмов център (НФЦ).

В петък в Министерството на културата се проведе изслушване на кандидатите, които бяха допуснати до последния етап на конкурса за изпълнителен директор на Националния филмов център. Това бяха временно-изпълняващият длъжността Георги Чолаков. Той нашумя след като финансира с пари на НФЦ проект на бившата си продуцентска фирма. Останалите кандидати бяха бившият директор Александър Донев, подал оставка през 2010 г., както и претендентите Владимир Гюров и Любомир Янакиев.

Комисията, оценявала концепциите на кандидатите, е включвала трима служители на Министерството и четирима филмови продуценти, представители на Националния съвет за кино към изпълнителния директор на НФЦ, - Иван Павлов, Иван Георгиев-Гец, Владимир Андреев и Виктор Чучков-син.

На изслушването, проведено шест месеца след стартирането на конкурса и неколкократно отлагане на процедурата, комисията в крайна сметка не е одобрила нито един от кандидатите.

Така от началото на първия мандат на министъра на културата Вежди Рашидов през юни 2009 до днес в Националния филмов център са се изредили четирима директори, двама от тях временно изпълняващи.

След празниците министерството предстои да посочи пети. Той ще е временно управляващ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кинотрагедия

    0 0 Отговор
    ей... колко удобно, ОТНОВО, за членовете на комисията!! Да ви е честит избора и още много пари за вашите филми през 2015. Останалите да се оправят!!
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    "Скъпите" продуценти пак оставиха удобния им Чолаков! Поредното задкулисие!
  • 3 spurs

    0 0 Отговор
    алексанъдр донев е за съд -злоупотреби с над 300хил.лв кой го допуска до кандидатура въобще ?!?
  • 4 прим

    0 0 Отговор
    Тази комисия си една шайка... Май всички са в конфликт на интереси