Last news in Fakti

12 Март, 2015 16:00 1 620 1

Софийски Арсенал отваря врати с арт изложба

  • софийски арсенал-
  • отваря-
  • врати-
  • арт-
  • изложба

След като дълго време бе затворен безпричинно и не приемаше никакви посетители, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, отново се готви да заеме полагащото му се престижно място в културния афиш на столичния град

След като дълго време бе затворен безпричинно и не приемаше никакви посетители, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ), отново се готви да заеме полагащото му се престижно място в културния афиш на столичния град, съобщиха от Министерство на културата.

При изключителен интерес и в присъствието на много гости в Музея за съвременно изкуство в сряда вечерта се състоя и официалното откриване на първата изложба след тази така дълга "пауза"  - "Пространство - публика".

Арт проектът "Пространство - публика" включва пространствени визуализации, обвързани със сградата на музея, нейната история, трансформация, както и хората, които я посещават. Чрез оригинални арт инсталации художници и архитекти коментират пространството на музея, както и връзката му с публиката. Куратор на проекта "Пространство - публика" е изкуствоведът Надежда Джакова. В първата изложба от проекта участват Вито Валентинов, Симеон Симеонов, арх. Милена Металкова-Маркова, Адел Лемоан и Жул Синьо.

Изложбата "Пространство - публика" ще гостува в Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство, до 26 април 2015 г. Входът за всички посетители в дните на тази първа за 2015-та година изложба в САМСИ ще е свободен, обещават от Музея за съвременно изкуство.

"Контакт" на Вито Валентинов е третият му проект от серията интерактивни инсталации, в който тялото на участника е обект на „изследване”. Посетителят е въвлечен в любопитен експеримент, в който се извършват минимални физически действия, но се изисква концентрация на тялото и ума, както и пълно психическо себеотдаване. Чрез използването на физически обекти, намесата на пейзажа и въвличането в игрови действия, у зрителя се провокират и нови преживявания за тялото и ума.

Симеон Симеонов продължава да изследва скулптурния обект като част от намеса в архитектурното пространство. Така преграждащата стена в експозиционната зала се превръща в основа на инсталацията, самата тя вече не е архитектурна даденост, а е част от художествения експеримент. Самият процес на трансформиране остава скрит за посетителя и само неговото видео документиране разкрива част от работния процес.

Арх. Милена Металкова-Маркова в екип със студентите по архитектура Адел Лемоан и Жул Синьо коментират архитектурните и исторически дадености на сградата, като акцентират на наслояванията от миналото. Чрез фотографията, обекта и инсталацията те наблягат на връзката на пространството със заобикалящата го природа, присъствието на посетителя в музейна среда, която е силно повлияна от историческите дадености.

В съпътстваща програма на изложбата присъства и "Детска архитектурна работилница" - всяка събота от 11 до 12 часа, в сградата на САМСИ - с предварително записване на archforchildren.com

Ако искате да изследвате, създавате и усещате пространството - музей, с Детска архитектурна работилница ще имате възможност, използвайки различни материали - бамбук, дърво и текстил, да създадете собствени светове.

Детска архитектурна работилница е място за обмяна на идеи и знания, а и място, където децата, техните преподаватели и родители, мечтаят и се учат взаимно, докато играят с пространства, форми и цветове. С нея ще погледнем през детските очи заобикалящата ни архитектурна среда и ще споделим нашия житейски и професионален опит, ще направим и света на големите по-разбираем за децата, обещават от САМСИ.

Както е известно, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ), намиращ се на бул. „Черни връх“ № 2, вече е един от филиалите на Национален музеен комплекс – София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerty

    0 0 Отговор
    Както е известно, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ), намиращ се на бул. „Черни връх“ № 2, вече е един от филиалите на Национален музеен комплекс – София и няма "разрешение за ползване", т. нар. Акт Обр.16