Last news in Fakti

9 Август, 2021 12:39 2 004 9

Превърнаха известна сграда в хъб за млади творци

  • софийски арсенал-
  • музей-
  • сграда

„Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство" ще приютява художници и културни предприемачи

Превърнаха известна сграда в хъб за млади творци - 1
Снимки: БГНЕС

Министрите на културата проф. Велислав Минеков и на икономиката Кирил Петков посетиха музея "Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство". Двамата представиха възможностите за потенциално меценатство и инвестиции в арт пространството. Сред идеите на двамата служебни министри е музеят да стане своеобразен хъб за млади художници и културно предприемачество. Предвижда се ремонт на втория и третия етаж от бившата военна лечебница.

„Това ще бъде проект, който ще съчетава икономика и култура. Културата е много важна, но за да бъде устойчива, тя трябва да бъде част и от икономиката. Надяваме се под този покрив да имат място и предприемачи в сферата на културата”, заяви Кирил Петков, цитиран от Нова Телевизия. „Културата може да бъде самоиздържаща се, ако е направена по смислен начин. Част от вашата идея е да привлечем млади хора в изкуството, едновременно с млади предприемачи и да помислят за бизнес модели и за това как дори да създават стартъпи в сферата на изкуството. Надяваме се това да бъде първият такъв център, който да дава възможност за преплитане на предприемачество и култура”, добави той.

„За съжаление у нас липсва нещо, което се отразява лошо върху завършващите изкуство хора. Виждали сте в Европа как се подпомагат младите хора. Трябва да дадем шанс на тези, които могат – най-достойните да не остават на улицата, след като завършат своето образоване”, заяви Велислав Минеков.

„Способностите им трябва да бъдат поощрени. Тук има такава възможност. Това няма да е само галерия, има възможност и за всякакъв вид прояви”, добави той.

„Ще разговарям с бъдещия директор на Фонд „Култура” и Управителния съвет и ще настоявам една определена сума да се насочи като стипендии за подобни актове. В чужбина тези стипендии обхващат период за по 10 години. Ние ще започнем с три- или петгодишни стипендии. Тези хора трябва да бъдат поощрени”, съобщи още Минеков.

Превърнаха известна сграда в хъб за млади творци

Превърнаха известна сграда в хъб за млади творци

Превърнаха известна сграда в хъб за млади творци

Превърнаха известна сграда в хъб за млади творци

Превърнаха известна сграда в хъб за млади творци


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 01010101

    5 1 Отговор
    Какво е "хъб"?

    Коментиран от #3, #6

  • 2 И ко "творят" тия?

    5 1 Отговор
    При всяка Власт се пенявят,да им хвърлят недоогризаните кокали.Иначе ко ще ядат?!
  • 3 железаров

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "01010101":

    Е не си ли чувал за пор.н хъб??
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бечев

    6 1 Отговор
    Супер,тъкмо да има къде да се напиват!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НЯКОЙ

    2 1 Отговор
    Ето това е работа с перспектива за талантливи хора, а не за умствено ограничени индивиди!
  • 8 Пак глупости

    2 2 Отговор
    И пак за наша сметка. Музеи, в които никой не ходи и мин. цена за вход е 5лв и пак няма какво да видиш. А от нашите културни дейци само искане на пари. Като са толкова гениални защо не носят пари на държавата?
  • 9 Конник

    0 0 Отговор
    Паисий, Паисий! Клуб а не хъб, което компютерен термин. Художниците са хора а не машини които трябва да се свързват. Е писна ми от тъпи журналисти-олигофрени.