Last news in Fakti

16 Март, 2015 10:47 726 0

Горя манастир в Москва от световното наследство на ЮНЕСКО

  • москва-
  • новодевическия манастир-
  • пожар-
  • горя-
  • юнеско-
  • наследство-
  • световното-
  • реставрация

Над 100 пожарникари и 30 единици техника са гасили стихията, обхванала камбанарията, която е в процес на реставрация

Горя манастир в Москва от световното наследство на ЮНЕСКО - 1
Снимка: АП/БТА

Пожар горя тази нощ в камбанарията на Новодевическия манастир в Москва, съобщи РИА „Новости“. От Министерството на извънредните ситуации заявиха, че стихията е била напълно ликвидирана в 01.23 часа местно време. По предварителни данни, причина за пожара е било късо съединение или неизправност в апаратурата на реставраторите – електрически пистолет за нагорещен въздух, помагащ за по-бързо съхнене на фасадата при реставрационните работи, предаде ТАСС.

Никой не е пострадал, нито са засегнати ценни исторически експонати. Зам.-кметът на руската столица Пьотър Бирюков, пристигнал на мястото на инцидента, е обявил, че може да става и дума за невнимателно боравене с огън. Сградата в момента е в процес на реконструкция и възстановяване.

В манастира остават 26 монахини, нищо не застрашава животът им, тъй като те са били далеч от източника на огъня, твърди „Интерфакс“.

Съобщението за пожара постъпило в 22:41 часа и само след няколко минути на място пристигнали първите пожаро-спасителни подразделения. Огънят обхванал около 300 кв. м. В потушаването му са се включили над 100 души и 30 единици техника. Не се е наложило за гасенето на стихията да помагат хеликоптери, въпреки че е имало готовност за това.

Заради горящите отломки са пламнали два павилиона и дърво в района. Съседните здания не са пострадали.

Пожарът е избухнал в камбанарията на манастира, която от лятото на миналата година е в реставрация. В началото се запалило строителното скеле, а след това пламъците бързо се разпространили по 72-метровата кула, която е построена в края на XVII век.

Вътрешните помещения не са засегнати, освен че на някои места е опадала мазилката. По думите на зам.-министъра на културата Григорий Перумов, камбанарията е застрахована, а в момента на инцидента вътре не е имало никой. Все още е трудно да се определи на каква стойност са щетите.

Новодевическият манастир е основан през 1524 г. Той е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА