Last news in Fakti

16 Април, 2015 20:31 1 551 0

Бъдещ филм за богомилите дискутираха в Париж

  • филм-
  • богомилите-
  • антон дончев-
  • париж
Бъдещ филм за богомилите дискутираха в Париж - 1
Снимка: МК

Български и френски продуценти на специална среща днес в Париж обсъждаха сценарий за телевизионен филм за богомилите по ръкопис на акад. Антон Дончев, съобщиха от Министерството на културата.

В обсъждането участваха Евтим Милошев, председател на Асоциацията на телевизионните продуценти, Никола Трубе, шеф на известна френска продуцентска къща, български и френски телевизионни режисьори и сценаристи, както и представители на „Клуба на българските писателки” - Леа Коен, Милена Фучеджиева, Амелия Личева.  

На срещата присъстваха още министърът на културата Вежди Рашидов, френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан, българският посланик в Париж Ангел Чолаков, както и банкерката Цветелина Бориславова, която подкрепя проекта за филмов сценарий, наречен „Еретиците”.

Евтим Милошев, Димитър Митовски и Любо Нейков споделиха пред присъстващите своята идея за проекта. Акад. Антон Дончев разказа, че се е вдъхновил от пътя на богомилите, защото „можеш да пренасяш огъня,  докато гориш”. Той обясни още, че е нарекъл сценария си за пътя на богомилите до Франция „Свещеният терор” и иска филмът да бъде не само за величието на хората, пренесли светлината, но и за хората, които винаги са противопоставяли идеите на идеологията. „Идеологиите не търпят идеите”, обобщи акад. Антон Дончев.

Срещата на българските и френските телевизионни продуценти, която се състоя днес в един от салоните на българското посолство, е част от съпътстващата културна програма за откриването в Лувъра на българската изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА