29 Април, 2015 04:00 1 770 0

Десетки музеи и галерии в „Нощ на музеите”

  • нощ на музеите-
  • музеи-
  • галерии

Министерството продължава да събира предложения и заявки за участие в европейската инициатива

Десетки музеи и галерии в страната отново ще участват в „Нощ на музеите“, съобщи Министерство на културата.

Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 11-тото издание на Нощта, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. От десетки музеи и галерии в страната вече изявиха готовност и желание отново да се включат в европейската инициатива с множество изложби, концерти и различни арт прояви, посветени специално на Нощта.

Министерството на културата продължава да събира предложения и заявки за участие в европейската инициатива, като в Нощта могат да се включат както национални музеи и галерии, така и регионални музеи и общински културни институти, а също и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.

В предстоящата Европейска „Нощ на музеите”, когато по традиция вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови интересни експозиции и с най-различни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на инициативата.

По своя формат Европейската „Нощ на музеите” е широко отворена програма, при това - към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи и галерии в Европейската „Нощ на музеите” на практика се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до още по-голям кръг от хора, и най-вече – до младото поколение.

Събитието ще се проведе на 16 май 2015 г. (събота).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА