Last news in Fakti

11 Май, 2015 18:24 953 0

Чествахме заедно с македонците празника на Св.Св. Кирил и Методий

  • честваме-
  • заедно-
  • македонците-
  • празника-
  • св.св. кирил и методий

За втора поредна година на 11 май Българската академия на науките (БАН) и Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) отбелязват заедно църковния празник на светите братя Кирил и Методий. Македонската делегация е водена от  председателя на МАНУ акад. Владо Камбовски.

Ръководствата на двете академии поднесоха венец пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека в София. Те присъстваха и на възпоменателна литургия в памет на солунските братя в храм-паметник „Св. Александър Невски“, отслужена от Негово Преосвещенство епископ Тихон.

При откриване на тържеството в Големия салон на БАН, председателят на Академията акад. Стефан Воденичаров приветства гостите и подчерта, че съвместното отбелязване на празника е знак за споделяне на общи духовни ценности. Кирило-Методиевото дело надхвърля своето време, минава от  столетие в столетие, прониква в тъканта на нашата култура и става част от народностната ни съдба, изтъкна акад. Воденичаров. Отбелязването на празника на светите братя Кирил и Методий е не само своеобразно преклонение пред науката и културата, но и дава импулс за разбирателство, сближаване и взаимно подпомагане с другите славянски народи. Затова с нашите колеги от Македонската академия на науките и изкуствата честваме заедно този празник като символ на общата ни битка срещу бездуховността и неграмотността, обобщи председателят на БАН. На тържествена церемония акад. Воденичаров връчи Диплом на акад. Владо Камбовски във връзка с избирането му за чуждестранен член на БАН и изрази увереност, че партньорстово с МАНУ  ще се развива в духа на единение и освободеност от исторически и политически зависимости. Акад. Владо Камбовски благодари за високата чест като признание  не само за личните му и научни постижения, но и за Македонската академия на науките и изкуствата. Той подчерта, че е време да се обърнем към общите си корени и в дух на искрено приятелство да се стремим към сплотеност в интерес на общото ни европейско бъдеще. 

Слова за делото на св. св. Кирил и Методий произнесоха акад. Константин Косев (БАН), акад. Георги Страделов (МАНУ) и акад. Горги Попатанасов (МАНУ).

В програмата на честването взе участие и хорът на храм-паметник „Св.Алекдандър Невски“. Гостите разгледаха експонираната във фоайето на БАН изложба, посветена на делото на бележития български книжовник и духовник Григорий Цамблак, по случай 600 г. от интронизацията му за Киевски митрополит. Бъдещите планове за сътрудничество между двете академии включват съвместно честване на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Битоля и отбелязване на 1100 години от кончината на св. Климент Охридски през 2016 г.

Продължава и работата по над 30 съвместни научно-изследователки проекти в различни научни направления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА