Last news in Fakti

3 Юни, 2015 10:14 1 392 0

Децата на големи български актьори в дискусия за 100 години българско кино

  • деца-
  • актьори-
  • златната липа

Мартина Вачкова и Момчил Карамитев говориха за пътя на легендарните си бащи

Децата на големи български актьори влязоха в дискусия за 100 години българско кино

Филм с откъси от български филми с участието на емблематичните за родното ни кино актьори като Григор Вачков, Петър Слабаков и Апостол Карамитев започна дискусията по повод 100 години българско кино с участието на техните деца – Мартина Вачкова и Момчил Карамитев. Андрей Слабаков не успя да пристигне за дискусията в Стара Загора, проведена в рамките на кинофестивала „Златната липа“`2015. Вместо него спомени за бурните години на киното разказа голямата българска актриса Емилия Радева.

Краткият филм, режисиран от Магдалена Ралчева, развълнува силно Мартина Вачкова, която не скри сълзите си: „Моят баща направи всичко възможно, за да не тръгвам по пътя на актьорската професия. Казваше ми – погледни колко неудовлетворени от живота си колеги имам, колко малко от тях е споходил късметът да бъдат признати за своя талант и труд. Но аз реших да пробвам. Наричаха ме връзкарка и с какви ли не епитети, трябваше да изтърпя много обиди. Мисля си, че ако не беше си отишъл моят татко, едва ли щях да постигна днешното признание… Сякаш той си отиде, за да ми направи местенце на голямата сцена…“

„Страхотна е идеята на организаторите на фестивала да разкажат за няколко от най-големите актьори на България, а не само за един, по повод 100-годишния юбилей на българското кино“, посочи Момчил Карамитев. За него артистичната атмосфера в семейството му, наложена от именития му баща Апостол Карамитев и именитата му майка – Маргарита Дупаринова, се оказват решаващи. Момчил мечтаел да стане режисьор, но по онова време във ВИТИЗ нямало такава специалност. Баща му го съветва, че първо трябва да натрупа актьорски опит и тогава да застане зад камерата. „Актьорството ми помогна да се изградя като честен и откровен човек. Защото това е професия, която те принуждава да бъдеш откровен със себе си и с другите хора“, посочи Момчил Карамитев.

„Нашите бащи починаха много рано – Григор Вачков на 47 години, а Апостол Карамитев на 50. Това, че си отидоха толкова млади, сякаш им спести разочарованието, което застигна забравените днес големи актьори на България“, посочи Марта Вачкова.

Емилия Радева призна, че винаги е искала да играе във филм с Григор Вачков, но не е имала този шанс. „За мен Григор Вачков и Петър Слабаков са много близки като личности, защото миришат на българска земя, на български въздух. Аз също изиграх в киното образи само на земни жени – на майки, селянки и труженички. Затова ги чувствам особено близо до сърцето си.

Тримата актьори се снимаха със свои почитатели и раздадоха автографи, като благодариха още веднъж за чудесната организация на кинофестивала „Златната липа“ и на старозагорци, че пълнят салоните на всяка една прожекция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА