Last news in Fakti

8 Юни, 2015 08:27 2 134 1

Откриват паметника на цар Самуил

  • самуил-
  • паметник
Откриват паметника на цар Самуил - 1
Снимка: БТА

В София днес е тържественото откриване на паметника на цар Самуил. Издигането на скулптурата е част от програмата за честванията на 1000 години от смъртта на великия български владетел.

Монументът беше монтиран вчера в парка до църквата “Света София”. Местоположението на паметника е избрано на базата на исторически сведения, според които бащата на цар Самуил – Никола, е бил комит на област Средец.

Монументът ще бъде открит с тържествена церемония, на която президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След това паметникът ще бъде осветен от Негово светейшество българския патриарх Неофит. Междувременно България е предприела и действия за връщане на костите на владетеля у нас, които сега се намират в Солунския музей за византийско изкуство.

Същевременно възникна спор за паметника. Заместник-кметът на София Тодор Чобанов е поискал от автора на монумента Александър Хайтов да промени очите на фигурата, защото те фосфоресцирали при насочено осветление, предаде bTV.

„Тези очи вътрешно излъчват огън”, заяви пред Нова телевизия авторът на паметника на цар Самуил Александър Хайтов.
 
Той понесе редица критики за произведението си, което ще бъде открито официално днес в центъра на София. Според противници паметникът не е естетически издържан, а според други паметник на цар Самуил изобщо няма място в София.

„Това е направено с хора от БАН. Не съм си го изработил аз в къщи, докато се чудя какво да правят”, заяви Александър Хайтов.
 
Той обясни, че така критикуваните очи на паметника, символизират очите на всичките ослепени войни на цар Самуил.
 
„Той ще гледа вместо тях, символиката е тази”, заяви Александър Хайтов.
 
Произведението му беше защитено от проф. Георги Близнашки и проф. Божидар Димитров.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аврам бакалина

    0 0 Отговор
    а ако е на някой скапан партизанин или ремсист място ще има наали?!!