Last news in Fakti

8 Юни, 2015 12:36 3 340 3

Ще направим всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат у нас

  • самуил-
  • росен плевнелиев-
  • възможно-
  • костите-
  • цар самуил-
  • цар

Надявам се този паметник и символ на нашата признателност към делото на цар Самуил да не ни разедини, заяви Росен Плевнелиев

Ще направим всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат у нас - 1
Снимки: president.bg

Ще направим всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат на наша земя. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържественото откриване на паметника на цар Самуил днес в София. Паметникът е издигнат в градинката пред старинния храм "Св. София - Премъдрост Божия".

"Нашето поколение има историческа отговорност, костите на цар Самуил да се върнат на родна българска земя. Българската държавност не бива да се успокои докато костите не се върнат в България", заяви президентът.

"Българската държавност не бива да се успокои докато тленните останки на Самуил не намерят вечен покой в родината, и то точно тук, в базиликата „Света София“, в която той се е черкувал. Сякаш символично, срещу паметника на Самуил има уникална скулптура на Самуиловите воини на великия Далчев. А зад паметника е базиликата „Света София“ – вековният духовен символ на столицата, едно напоено с история място, тясно свързано със съдбата на Самуил", подчерта Росен Плевнелиев.

По думите му от днес България ще има своя държавен знак на почит към своя велик цар.

„Хилядолетия след неговата епоха ние не забравяме подвига му. Самуил е историческа фигура, която е символ на борбата на спасяване на българската държавност“, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му ние не знаем къде са погребани много от нашите царе. „Ето защо се надяваме този паметник и символ на нашата признателност към делото на цар Самуил да не ни разедини“, заяви президентът и призова паметника да устои на времето.

„В България все още се строят паметници на комунистическия лидер, който за малко да подари българската държавност като 16-а република, но иначе спорим, когато се открие паметник на велик български цар, отстоявал до последен дъх българската държавност.

В столицата на България имаме паметници на Съветската армия и на руския император, но нямаме паметник дори и на основателя на българската държава. Нямаме паметници на Крум, на Аспарух, на Омуртаг, на Симеон и на много други велики български владетели. Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат. Длъжници сме на младите“, каза още Росен Плевнелиев.

"Обръщам се с думи на благодарност и към министър-председателя Близнашки, служебното правителство, което в рамките на 1000-годишнината от трагичната смърт на този велик български цар направи всичко възможно по един достоен начин българската държава да се отнесе към неговото дело. Обръщам се с думи на благодарност към кмета на гр. София, към вицепремиера госпожа Бъчварова като символ на приемственост в работата на българските институции и посветеност към историята на нашия народ такава, каквато е – славна и велика.

Надяваме се с нашите братя в Македония скоро заедно да отбелязваме делото на Самуил. Присъствието на предстоятеля на Македонската православна църква архиепископ Стефан заедно с българския патриарх Неофит в деня на Светите братя – 11 май, да е едно доказателство, че България и Македония могат заедно да отбелязват значими и споделени от двете държави събития.

Обръщам се с думи на благодарност и към посланика на Република Македония за неговото присъствие днес тук, жест, който високо оценявам.

Преди година като български президент, в присъствието на представител на гръцкото правителство, отдадох почит пред тленните останки на цар Самуил, които се намират в музей в Солун, ярко доказателство за европейски подход в историята и политика на добросъседство. Връщането на костите на Самуил в България ще бъде и акт на историческо помирение между два народа – българския и гръцкия, които са воювали помежду си и са проливали кръв", каза още президентът.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит освети паметника на цар Самуил.

"Благославя се и се освещава този паметник, издигнат в чест и памет на благоверния и приснопаметен цар Самуил!", възгласи Негово Светейшество. След като отправи прошение Бог да упокои душата на цар Самуил патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите:

"Свещен дълг и историческа отговорност на всеки народ и на всяко общество е да пази жива паметта за своите велики предшественици. За онези, които в критични дни и години са отдавали всички свои сили и целия си живот за своите братя по вяра и род, записвайки завинаги имената си в пантеона на историческата слава. Ярко място в този пантеон народът ни е отредил на благоверния и Христолюбив свой цар и самодържец Самуил. На владетеля, който в един от най-трудните периоди в хилядолетната българска история самовластно държеше скиптъра, който бе приел от Покръстителя св. Борис-Михаил, от великия цар Симеон и от светия благоверен цар Петър. И който с много доблест и достойнство, в продължение на десетилетия успяваше да съхранява изградената от тях нова християнска Българска държава.

Жертвеният подвиг на цар Самуил и стореното от него за българския народ и за неговата Църква, в навечерието на залеза на Първата българска държава, са единствени по рода си в цялата ни история, а драмата на личната му съдба може да бъде сравнена само с тази на цар Иван Шишман и на Търновския патриарх свети Евтимий. Ето защо днес, хилядолетие след кончината на този истински мъченик на нашия народ, ние отново скланяме главите си пред неговия подвиг и тачим паметта му – сега вече и с този негов паметник в старопрестолна София. Първи негов паметник в съвременната столица на държавата, за която той отдаде живота си и която до голяма степен дължи своето възобновяване през вековете и съвременното си съществуване и на вдъхновяващия пример на неговата жертва пред олтара на Отечеството.

Нека този паметник бъде място на възродената българска историческа памет! Да привлича към себе си вниманието на всеки истински родолюбец и да насочва мислите и молитвите ни към престола на Всевишния, където е било последното упование и на благоверния и Христолюбив наш цар Самуил! Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас! Бог да пази България!"

На церемонията присъстват президентът Росен Плевнелиев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, проф. Георги Близнашки, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кали

    0 0 Отговор
    А костите на Расим Чехъла да не се връщат никога у нас!
  • 2 Страхотен паметник

    0 0 Отговор
    Сигурно не е случайно, че шепа "инициатори" се опитаха отново да осквернят едно от малкото родолюбиви начинания ! А всъщност има дълбока символика в идеята, очите на цар Самуил да отразяват светлината ! Да, те отразяват светлината от душите на неговите ослепени български войници !!! Да, гледката за самоотвержения поборник за святата национална кауза Самуил е толкова потресаваща, че сърцето му не издържа. За колко български държавници се сещате, чието сърце не би издържало, виждайки страданието на своя народ?
  • 3 Рино

    0 0 Отговор
    И като се върнат - какво? Всички ще са по-щастливи ли? Добре, че това е най- отговорната работа, която може да свърши президента!