27 Юни, 2015 04:00 1 733 0

Вежди Рашидов ще посети Полша

  • вежди рашидов-
  • посети-
  • полша

Той ще награди със Златен век проф. Ян Енглерт

На 30 юни 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов ще бъде на кратко работно посещение във Варшава, Република Полша.

В рамките на визитата си Рашидов ще проведе среща с министъра на културата и националното наследство на Република Полша Малгожата Омиляновска. С цел задълбочаване на културния обмен и задаване на конкретни параметри на двустранния диалог в областта на културата, Рашидов ще предложи на Малгожата Омиляновска и проект на тригодишна междуведомствена Програма за сътрудничество в областта на културата, в която да бъдат определени всички сфери на бъдещо сътрудничество. Вежди Рашидов ще отправи и покана към Омиляновска за посещение в България в удобно за нея време, по време на което ще може да бъде официално подписана новата Програма за сътрудничество в областта на културата между страните ни.
  
По време на срещата му с Малгожата Омиляновска ще бъдат обсъдени също и възможностите за сътрудничество и установяване на директни контакти между Пловдив и Вроцлав като Европейски столици на културата в България и Полша през 2019 г. и 2016 г.

Вечерта на 30 юни 2015 г. на специална тържествена церемония, организирана от Българския културен институт във Варшава и в присъствието на посланика на Република България във Варшава Василий Такев, Вежди Рашидов ще награди с почетния знак на Министерството на културата „Златен век“ – печат на Симеон Велики, за техния принос в развитието и популяризирането на българската култура в Полша изтъкнати полски културни дейци: проф. Ян Енглерт - театрален и филмов актьор, директор на Народния театър във Варшава, Ян Хоростовски – почетен консул на Република България в гр. Вроцлав и проф. Мариан Конечни – скулптор.

Полският актьор Ян Енглерт е известен на българската публика със забележителното си участие като изпълнител на главната мъжка роля (на отец Ередия) в българската филмова класика "Осъдени души" (1975 г.) на Въло Радев по едноименния роман на Димитър Димов.

По време на посещението си във Варшава Рашидов ще разгледа Кралската колекция на скулптурата – най-новият и най-актуален в момента полски музей на изкуството. Рашидов ще посети и Народния театър на Полша, който тази година чества 250-та годишнина. От 2002 г. негов артистичен директор е Ян Енглерт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА