Last news in Fakti

2 Юли, 2015 06:45 1 209 0

Пристига норвежката литературна сензация Хелга Флатлан

  • норвежката-
  • литературна-
  • сензация-
  • хелга флатлан

Кадифеният глас на северната проза ще се срещне с читатели и ще пътува в България

Младата скандинавска звезда Хелга Флатлан - едно от горещите нови имена в съвременната европейска проза, пристига в България за премиерата на най-успешния си роман досега - „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”, в превод на български и издание на ИК "Персей". Събитието в София е на 7 юли (вторник) от 18 ч. в книжарница "Хеликон България" на бул. „Цар Освободител“ № 4 и е организирано съвместно с посолството на Норвегия. На 8 юли писателката ще се срещне с читателите в Ловеч, след което ще посети Троян, Велико Търново и Пловдив.

Тя е твърде млада, само на 30, но е невероятно талантлива и вече е спечелила едни от най-големите литературни награди в родината си. Критиката й предрича световна кариера и вещае, че тя определено е автор, който ще четем и в бъдеще.

Още като студентка по норвежка филология Хелга Флатлан прави силно впечатление с първата си поява на литературната сцена. А когато през 2010 г. излиза дебютният й роман „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”, критиката е във възторг. Хелга пише романа си на езика на младите хора, като описва пречките пред това да изразят себе си. Тази книга е за неосъществения им бунт. За посърналата любов, която се губи като слънцето по зимното северно небе.

Историята е разказана от четири гледни точки – две са на възмъжаващите младежи, чиято трагедия се разкрива постепенно пред нас, третата е на майката на един от тях, а четвъртата е на съседа, пред очите на който се разгръща тази история. Тя е за съдбите на четирима приятели, но и за всички около тях. Идиличното норвежко селище ще се превърне в сцена на плаха любов, тайна саможертва, неизказани мечти, мъчителни разочарования. Затова Таряй, Трюгве, Кристиан и Бьорн бягат на единственото място, което смятат, че може да ги научи да живеят истински – армията. Но дали тази тяхна стъпка няма да се превърне в последна, а животът им – в трагедия?

„Остани, ако можеш. Замини, ако трябва” е роман за съзряването, за скъсването на пъпната връв с детството, за напускането на света на сигурността и за болката, от която никой не е застрахован.

Хелга Флатлан ни води през съдбите на героите си по неочаквано нежен и интригуващ начин. Постепенно превръща романа си от история за съзряването в книга за изборите, които правим. И за последствията, които неминуемо трябва да понесем.

Според критиката „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва” е истински зрял дебют. Той подсказва голям литературен талант, пише пресата в Норвегия, като отбелязва, че младата авторка е създала и правдива картина на цялото общество.

„Моето поколение е отегчено от живота, без да се е сблъскало с него – казва в едно интервю Флатлан. – За мнозина войната например е нещо като да вземеш раница и да отидеш в Тайланд. Затова и героите ми, въпреки че са надарени и умни, предприемат на практика необмислени действия. Исках да покажа колко важни са нашите избори.”

Успехът на дебютната й книга вдъхновява Хелга Флатлан да създаде и два романа като продължение на „Остани, ако можеш. Замини, ако трябва”, този тъжен, но изпълнен с живот разказ за приятелството, за отчуждението, за силата, която ни е нужна, за да приемем загубата. Таряй, Трюгве, Кристиан и Бьорн ви очакват в своя свят. Дали обаче и вие искате да сте като тях?

Този майсторски дебют, който оставя следа в съвременната литература, е част от поредицата на ИК „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС. Преводът е на Ростислав Петров, а пристигането на Хелга Флатлан в България е със съдействието на НУРЛА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА