Last news in Fakti

22 Юли, 2015 05:30 1 646 0

Ваяците свикват народен събор на Гермето край Голица

  • ваяците-
  • народен събор-
  • гермето-
  • голица

Ваяци от цялата страна и техните потомци от чужбина се събират на традиционния народен събор в местността Гермето край с. Голица.  Това ще стане, както повелява традицията, в първата събота на месец август – т. г.  1 август.

ХVІ издание на  събора се осъществява под патронажа на кмета на община Долни чифлик – Борислав Натов, и с любезното съдействие на Министерството на културата. Организатори са община Долни  чифлик,  сдружение ''Голица'', кметството на  с. Голица и местното  НЧ „Хр. Ботев - 1928”.

В „Гермето 2015”  могат да участват български и чуждестранни изпълнители на народни инструменти (кавал, гайда, тамбура, гъдулка), както и български и чуждестранни народни певци, изпълняващи необработен, автентичен фолклор от ваяшката и други етнографски групи в България. За да бъдат включени в програмата на изпълнителите, те трябва да подадат заявка. Целта на събора е да проучва, съхранява и популяризира автентичния фолкор от ваяшката и други етнографски групи. Освен това амбициите на организаторите са той да допринесе за откриването на млади таланти, да осъществи приемственост между поколенията и да  възроди интереса и любовта към българското народно творчество. Според правилата за провеждането на събора няма възрастови ограничение за участниците. Те са разделени по възраст в групи и категории, а техните изпълнения ще бъдат оценявани от компетентно жури.

На народния събор в Гермето, на който си дават среща миналото, настоящето и бъдещето, идват стотици хора. Той се провежда с малки прекъсвания от 1956 г. до днес. От 2006 г. съборът има и нова цел - съхраняване и популяризиране на ваяшкия фолклор. Ваяците са етнографска група, първоначално населяваща източните области на Стара планина – селата Голица, Козичино /Еркеч/ и Аспарухово /Ченге/.  Те са с много стара история, датираща още от първите векове след основаването на българската държава и впоследствие разселили се в Бургаска, Варненска, Силистренска и Добричка област, селата  Голица и Маринка в  днешна  Украйна - Болградски район. Самите ваяци се смятат за преки потомци на Аспаруховите българи.

Името “ваяци” го дава акад. Любомир Милетич в началото на 20-ти век. Той отбелязва, че ваяците се отличават от другите балканджии по говора си, по носията си - една от най-старите в България, а донякъде и по своята външност. Така оформилата се етнографска група в момента населява общините Аврен, Айтос, Аксаково, Бяла, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Несебър, Поморие, Провадия, Руен, Суворово и Шабла в областите  Варненска, Бургаска и Добричка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА