Last news in Fakti

25 Юли, 2015 01:15 5 397 1

Заснеха от високо голямата базилика в Плиска (Снимки)

  • плиска-
  • голямата базилика-
  • реставрация-
  • заснеха-
  • високо-
  • базилика

Голямата базилика в първата българска столица Плиска, за чиято реставрация правителството отпусна 500 000 лв., а Националният исторически музей организира кампания за набиране на средства (необходими са общо 8 милиона лева), често е оприличавана във форумите като „Българският Партенон” или „Българският Колизеум”.

Да, Голямата базилика е най-голямата сграда, построена от древните българи, така, както Партенона и Колизеума са най-големите сгради, построени съответно от древните гърци и римляни.

Но, подчертава директорът на НИМ Божидар Димитров,  Партенона е по-малък (59 метра дълъг) от Голямата базилика (102.5 метра), а Колизеума е сграда, осквернена с кръвта на десетки хиляди християни, загинали мъченически на арената – посечени с мечове или разкъсани от диви зверове. Докато Голямата базилика и манастирът около нея е пръскал духовна светлина за българския народ и за други народи. В нея са написани богослужебните книги, с които са покръстени Русия, Сърбия, Черна гора, Молдова и Румъния.

В изпълнение на програмата за реставрация, вчера завърши заснемането на Базиликата от екип от инженери и геодезисти.

С писмо до Божидар Димитров, изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов е заявил, че на заседание на 18 юни т. г. управителният съвет е решил най-мощната организация на индустриалците в България да подкрепи финансово реставрацията на българския Партенон. Подобни намерения има и Камарата на строителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Предлагам да се намалят субсидиите на депутатите,а парите да отидат за възстановяването на голямата базилика в Плиска.На другата година да се възстанови друга Българска светиня,и така докато всички наши исторически обекти бъдат възстановени.Да се упражнява много строг контрол на парите,и ако някой си позволи да открадне дори и една стотинка от тия пари да му се отсече ръката.Защо да ги даваме на депутатите???Те какво хубаво са направили за БЪЛГАРИЯ?Така поне малко ще си опростят греховете.МОЛЯ КОЙТО ИСКА ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ ДА МЕ ПОДКРЕПИ,Е ДА НАСТОЯВАМЕ ДОКАТО ВЗЕМАТ ТОВА РЕШЕНИЕ.