Last news in Fakti

7 Септември, 2015 12:37 1 275 0

Антична ара с императорски надпис е спасена

  • антична ара-
  • императорски надпис-
  • спасена

Тя е предадена на НИМ

Благодарение на усилията на служителите от специализираното звено на ГДБОП бе спасена от изнасяне извън страната и предадена на Националния исторически музей антична ара с отлично запазен римски надпис от ІІ в.сл.Хр. Надписът гласи:

"На Юпитер Всеблаг Всемогъщ Долихен за здравето на императорите августи Л. Сепмтимий Север Пий Пертинакс и Марк Аврелий Антонин и на цезаря Л. Септимий Гета посветиха чрез августовия легат Гай Овиний Тертул жреците Нигрин, Квинт  Гайан и Лонгин."

От съдържанието на надписа става ясно, че със средства на прочутите римски императори Септимий Север и Марк Аврелий, вероятно на мястото, където е намерен надписа е издигнат храм на върховното римско божество Юпитер (Зевс в старогръцката митология). Парите за храма са били предадени от императорския легат (пратеник) Гай Тертул на жреците Нигрин, Квинт, Гайан и Лонгин.

Марк Аврелий е и изтъкнат философ. По негово време Сенатът на Рим е взел решение, че след смъртта си всеки император се превръща в бог. На смъртния одър, императорският лекар успокоявал умиращия, че състоянието му се подобрява. Марк Аврелий намерил сили да се усмихне и да каже: „Нещо бъркаш лекарю, аз усещам, че се превръщам в бог”.

Националният исторически музей ще запази засега в тайна мястото на находката, тъй като възнамерява да извърши там археологически разкопки и се бои, че иманярите междувременно ще го разграбят. Храмовете на Юпитер обикновено са импозантни монументални постройки. Особено, когато се строят с императорски пари.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА