Last news in Fakti

18 Септември, 2015 15:10 1 527 1

"Арабеск" започна сезона с обновена трупа, вдъхновена от наградата на София

  • арабеск-
  • започна-
  • сезона-
  • обновена-
  • трупа-
  • вдъхновена-
  • награда-
  • софия

Балетът е доказал, че е фактор в културния живот на София и България, заяви Боряна Сечанова

Започваме сезона активно, с обновена трупа, вдъхновена от наградата на Столична община. Това заяви за Факти.бг художественият ръководител на балет „Арабеск“ Боряна Сечанова относно получената вчера награда на София за ярки постижения в областта на културата в категория танцово изкуство за спектакъла „Пандора“. Балет „Арабеск“ е доказал, че е фактор в културния живот на София и България, заяви още Сечанова.

Г-жо Сечанова, балет „Арабеск“ получи наградата за танцово изкуство на Столична община. Това е първото по рода си отличие за танцов спектакъл, което връчва Столична община. Какво означава тя за балет „Арабеск“?

Наистина за първи път е учредена награда за танцово изкуство и аз много се радвам, че тази награда наистина отива при балет „Арабеск“. Със самочувствие казвам, че това е трупа, която е лицето не само на София, но и на страната. Със своя професионализъм и работа, вече толкова години, трупата е доказала, че е фактор в културния живот на столицата и на цяла България. Наградата наистина представлява едно огромно признание, особено в навечерието на 50-годишнината на тази трупа. Нека наградата е не само за настоящите танцьори, но и за всички танцьори и хореографи, които са минали през балета, защото той винаги е бил една креативна лаборатория за съвременен танц.

С какво и кога ще зарадвате страхотната публика на „Арабеск“ през новия сезон?

Балет „Арабеск“ работи от средата на август и новия сезон за трупата започна със спектакъл на фестивала „Аполония“ и спектакъл в Античния театър в Пловдив. В София откриваме сезона на 25-ти септември с две от най-любимите заглавия на нашата публика, това са „Кармина Бурана“ и „Болеро“ с хореограф Маргарита Арнаудова. Това е един спектакъл който ни е толкова скъп, че за нас и специално за мен, като директор, е много важно всеки един млад танцьор да мине през школата „Маргарита Арнаудова“, ако мога така да се изразя.

На 25 септември искам да поканя всички да споделят радостта ни, включително и от наградата. Бих искала да кажа още, че балета има и обновен състав. 1/3 от него са съвсем млади танцьори. Те са само от 1 година в трупата, така че ще зарадваме публиката и с нови лица.

Трупата вече работи и по своята нова премиера, която ще бъде през октомври. Тя е на американския хореограф Морис Кози. Започваме сезона активно с обновена трупа, вдъхновена от наградата на Столична община.

От какво черпите вдъхновение Вие и трупата на балета?

За мен е много важно да работя с талантливи, креативни и трудолюбиви хора. Живеем в много труден период. С хората, с които се заобикаляме и с които работим, трябва да се зареждаме един с друг. Затова е важно да имам около себе си талантливи хора, на които се възхищаваме. Смея да кажа, че в кръга на балет „Арабеск“ влизат невероятно талантливи специалисти – музиканти, художници, актьори, певци, танцьори и както се вижда и инструменталисти.

Тук ще вметна, че „Пандора“ беше един бленуван спектакъл, по който работихме 2 години. Той събра Софийски солисти с диригент Пламен Джуров, изумителните гласове на сопраното на операта Цветана Банделовска, Евелина Христова и Даниела Димитрова от „Мистерия на българските гласове“ и т.н. Това са такива хора. За мен е чест, че те участваха в този проект. Вдъхновителите на този проект бяха и композиторите Пол ван Брюге и Петър Дундаков, без които този проект нямаше да съществува. Не на последно място разбира се е и един изключително млад, но съвършено талантлив сценограф Никола Налбантов. Така, че когато работиш с такъв екип резултата е наистина вдъхновяващ. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    0 0 Отговор
    Браво на Арабеск! Очакваме силен сезон.