19 Септември, 2015 05:00 3 035 0

Голямата базилика в Плиска – уголемено копие на папската катедрала "Сан Пиетро"

  • голямата базилика-
  • плиска-
  • копие-
  • папска-
  • катедрала-
  • сан пиетро

Божидар Димитров е получил графика от ХV век от българин, живeeщ в Италия. На нея е изобразен главният храм на Католическата църква в Рим „Сан Пиетро” (Свети Петър б.а.). Този храм, построен в ІХ век е съборен през ХVІІ век, за да се издигне съвременната катедрала.

От пръв поглед си личи, че „Сан Пиетро” от ХV век в Рим е първообраз на Голямата базилика в Плиска. И това се отнася не само за централната сграда на храма, но и съпътстващите я постройки. Включително и прословутият свещен кладенец в центъра на атриума, жилищата на архиепископа (на Рим в случая) и няколко монашески жилища, прилепени за северната страна на храма, както е и при нас в Плиска.

За българските археолози тази прилика не е особена изненада.

Известно е, че строителството на Голямата базилика е започнато в 865 г., когато българската църковна област се управлява (до 870 г.) от Папството. Известно е, че Рим изпраща за ръководител на българската църква архиепископ Формоза Портуенски. Нормално е да се помисли, че започвайки да строи катедралната църква на България, той ще ползва плановете на една прочута църква, смятана за център на християнството.

 Единствената разлика е, че в римската „Голяма базилика” атриума (двора с колонадата) е с квадратна форма, а в Плиска е с удължен правоъгълен план. Това, очевидно е направено с цел да се задоволи амбицията на цар Борис І, България да има най-голямата църква в Европа


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА