Last news in Fakti

24 Ноември, 2015 13:26, обновена 24 Ноември, 2015 14:13 1 675 1

"Ден на гнева" за културата

  • ден на гнева-
  • култура-
  • музеи-
  • протест

Днес е "Ден на гнева" за културата в цялата страна.  80% от работещите в музеите, галериите и библиотеките днес участват в национален протест с искане за незабавно увеличаване на трудовите възнаграждения.

Пред служебния вход на Народното събрание десетки музейни работници и библиотекари и музиканти от столицата се събраха за да протестират срещу отношението на държавата към българското културно наследство. Там имаше представители на Българска национална филмотека, Столична библиотека, на Националната галерия

Те настояват в бюджета за следващата година да се предвидят повече пари за култура, тъй като засега са планувани едва 1 милион лева за държавните музеи, които според служителите на културните институции са крайно недостатъчни. Хората настояват и за увеличение на заплатите с поне 50%.

Народните представители от ВМРО в ПГ на Патриотичен фронт Красимир Богданов, Юлиан Ангелов и доц. Милен Михов се срещнаха с протестиращите пред парламента служители на библиотеки, галерии и музеи. Депутатите подкрепиха напълно исканията на работещите в тези културни институции за повишаване на заплатите им и условията на труд Народните представители поеха конкретни ангажименти. Те ще внесат исканията на протестиращите в народното събрание преди бюджет 2016 да бъде окончателно приет, уверяват от ВМРО.

Директорът на  Националния  исторически музей проф. Божидар Димитров бе „арестуван” тази сутрин от протестиращите музейни специалисти и бе окован с белезници от VI век, открити в ранносредновековната крепост край Якоруда.

Служители на Столична библиотека излязаха пред сградата на протест-поезия. Те рецитираха мерена реч по време на обедната си почивка, за да изразят гнева си от отношението на държавата. На реверите си бяха закачили надписи "Гневен съм".

Сред протестиращите бяха проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Петър Чухов, Деян Енев, Йордан Ефтимов, Иван Христов, Августин Господинов, Теодора Тотева, Юлия Спиридонова, Юлия Момчилова, Петя Александрова и др.

По-късно протестиращите стигнаха до парламента за да връчат декларация с исканията си.

„Гневна съм, защото и тази година не ни зачетоха, не ни отразиха в бюджета, всички културни институти, и регионалните библиотеки, и музеи, музика, танци, което означава, че правителството няма нужда от нас. Моята заплата е ниска като всички останали, чисто взимам към 410 – 420 лв. Държавата отпуска за един библиотекар 10 000 на година, което е крайно недостатъчно, не само за заплата и осигуровки. С тези пари се купуват нови книги, софтуерни програми. Надявам се, че след този протест може да има още един, и трябва да има непрекъснато протести, докато държавата не разбере, че има нужда преди всичко от култура” заяви пред камерата на bTV Здравка Шейтарова, служител в Столичната библиотека и член на КТ Подкрепа.

Протести имаше в цялата страна.

Масов протест се провежда пред Народната библиотека "Ив. Вазов" в Пловдив
Това е най-голямата библиотека в града. Над 100 служители са излезли в обедната си почивка, част от тях протестират с любима своя книга, като по този начин искат да кажат, че в крайна сметка колкото и да обичат работата си, заплащането е обидно за труда им. Те настояват заплащането да скочи поне с 200 лв. отгоре, това е 50% от основната заплата.

Около 26 милиона лева допълнително са необходими за музеите, галериите и библиотеките в България през 2016 година. Това заявиха на съвместна пресконференция представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" в днешния "Ден на недоволството", обявен от двата синдиката.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че в цялата страна днес има различни протестни действия заради мизерните доходи на служителите, които от години не са актуализирани.
От КТ „Подкрепа” обясниха, че мнозинството служители в музеите и библиотеките работят на минимална работна заплата от 380 лева.

По думите на Димитров тези 26 млн. лева са за увеличаване на заплатите на служителите с до 50 процента и за реформи в сектора.

"Хората в библиотеките, музеите и галериите не могат да бъдат шумни, там се влиза на пръсти и с уважение, но това не означава, че те не трябва да бъдат чути", коментира Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

В музеите, галериите и библиотеките у нас работят общо около 4600 души.

Около 150 души се събраха на протест на библиотечните работници в Бургас. Към тях се присъединиха читалищни и музейни работници. Пристигнаха протестиращи от цялата област. Те тръгнаха от площад „Тройката" и минаха по главната улица „Александровска" до Областната управа. Исканията им са за достойно заплащане на труда им и нормални условия на работа. Това е първият протест, на който излизат библиотекари.

Около 50 работещи в бургаската опера се включиха в националния протест. Те се събраха пред сградата на Държавна опера-Бургас, където представиха декларация с исканията им от името на всички синдикални организации.

Музейните специалисти, музиканти от Държавната опера Стара Загора, библиотекари и работещи в други културни институти в града на липите се събраха на мълчалив протест пред регионалната библиотека с настояване за увеличаване на бюджетите на културните институти и за достойно заплащане на техния труд.

Служители на музея, библиотеката и галерията в Кюстендил протестираха единно за по-добро финансиране на българската култура, като се събраха пред сградата на Регионалната библиотека се събраха представители на трите културни институти

Към националния протест на музейните и библиотечни работници днес се присъединиха и заетите в Историческия музей и Градска библиотека „Пеньо Пенев” в Димитровград. През целия работен ден те ще носят протестни ленти, а в 10,00 часа във фоайето на библиотеката беше прочетена протестната декларация, приета от синдикалната организация на КНСБ, информира председателят на синдиката в Димитровград Веселин Тодоров, цитиран от Дарик радио.

Хасковските библиотекари и музейни работници също се присъединиха към протеста на колегите си. Точно в 12,00 часа те се събраха пред сградата, където се помещават и дете институции - Регионалният исторически музей и Регионалната библиотека "Христо Смирненски”. На реверите си носеха сини и виолетови лентички - знак на символичния протест. Недоволните поискаха увеличение на заплатите си и на предвидените в бюджета средства за култула. Те прочетоха и декларация, която ще бъде изпратена до областния управител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    0 0 Отговор
    Като знам кой ни управлява,за каква култура говорим!!!