24 Ноември, 2015 18:27 805 0

МК: Заплатите на работещите в културата се изплащат на 100%

  • заплатите-
  • работещите-
  • културата-
  • се заплащат-
  • 100%-
  • ден на гнева-
  • бсп

По повод изказването днес на народната представителка от „БСП лява България” Мариана Бояджиева, в което тя твърди, че „с писмо министърът на културата е разпоредил на всички служители от бюджетни институции, свързани с ведомството, да бъдат изплащани само 70 на сто от заплатите”, Министерството на културата заявява, че това не отговаря на истината. Трудовите възнаграждения на работещите в институтите в системата на Министерството на културата се изплащат на 100 процента.

Още от изминалата 2014 г. и през цялата 2015 г. няколко театрални и музикални института (5-6 на брой), изпитват сериозни финансови затруднения при осигуряване на средства за разплащане на разходите за персонал и текуща издръжка. Тези организации вече години реализират малък брой посетители и приходи от продажба на билети, поради което полагащата им се субсидия, определяна по реда на Закона за закрила и развитие на културата и стандартите, утвърдени от Министерския съвет, не достига за финансиране на поетите ангажименти и задължения, дори за възнаграждения и хонорари.

Независимо от това, всички инициирани от тях плащания за трудовите възнаграждения на персонала и за социално-битово и културно обслужване до момента са осигурявани в пълен размер. 

На тези културни институти, предвид затрудненията, които изпитват при разплащанията си, е изпратено писмо с предложение да извършат  задълбочен анализ на състоянието си и да предприемат действия с цел преодоляване на проблемите в най-кратък срок. Предложено им е също така да преценят възможностите за прилагане на чл. 245 от Кодекса на труда. Нито една  от намиращите се във финансово затруднение организации не се е възползвала от тази възможност и трудовите възнаграждения в тях,  както и разходите за електро - и топлоенергия и някои други неотложни разходи, се разплащат в пълен размер от Министерството на културата.

        


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА