Last news in Fakti

14 Декември, 2015 20:41 6 133 5

Как наистина е изглеждал Исус?

  • исус-
  • образ-
  • учени-
  • антропология

Учени твърдят, че образът на спасителя, който познаваме не е истински

Как наистина е изглеждал Исус? Учени от БРИТ твърдят, че образа на божия син, който познаваме от църквите не се доближава много до истината, пише вестник "Сън".

До сега нашата представа за изображението на Христос се е базирала на въображението на художниците и иконописците. Няма скелет или ДНК, които да бъдат анализирани, Новият завет не дава никакво описание, а скици или портрети на Исус никога не са намирани.

Големите постижения в съдебномедицинската антропология обаче позволяват на експертите да пресъздадат това, което според тях е най-точният портрет на Исус към днешна дата.

С помощта на израелски археолози, те използват методи, подобни на тези, използвани от полицията при издирването на престъпници, за да пресъздадат лицето му.

Резултатът далеч не прилича на онзи златокос мъж със сини очи и бледа кожа, който познаваме.

Ричард Нийв, медицински художник, пенсиониран преподавател в Манчестърския университет и автор на научна литература е на чело на проекта. През последните две десетилетия Нийв е реконструирал десетки известни лица, от Филип Македонски и баща на Александър Велики до цар Мидас от Фригия.

Той започнал да изследва мъжки черепи от местност край Йерусалим, където се смята, че е живял Исус. След това с помощта на компютърна томография той и екипът му събрали данни за челюстната структура, мускулите и кожата на хората от региона.

Използвайки тази информация, учените са успели да създадат 3D реконструкция на лицето на Исус.

Екипът е използвал рисунки, открити в различни археологически обекти датирани от първи век, за да определят какви са били косата, очите и цвета на кожата му.

Противно на общоприетото схващане, според тях Божият син е имал тъмни очи, къса, къдрава коса и е имал брада, в съответствие с еврейската традиция.

Средната височина на мъжете евреи по онова време е била приблизително метър и 60 см., с тегло около 50 килограма.

Като се има предвид, че Исус е работел на открито като дърводелец, докато навършва 30, Нийв и неговият екип смятат, че той е имал тен и обрулено от вятъра лице, което го е правило да изглежда по-възрастен.

Макар криминалистичните портрети да не са точна наука, Алисън Галоуей, професор по антропология в Университета на Калифорния в Санта Крус, смята че рисунката на Нийв "вероятно е много по-близо до истината, отколкото творбите на много велики майстори".

Ето как според Нийв е изглеждал Исус в действителност: 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ауууу

    0 0 Отговор
    Бря чак се уплаших!
  • 3 Християнин

    0 0 Отговор
    Не е изглеждал като тоя от последната снимка определено.
  • 4 Интересно

    2 0 Отговор
    Само на мен ли ми прави впечатление, че точно в този момент на опити за "интегриране" на арабския свят в Европата, се появява такова "откритие"? То само дето не пише под новината "платено от ИД". Все пак така по-лесно ще ги приемем като "по-близки", нали? Номерът е веднъж да влязат тук, а после ще стане много интересно! Справка - селата на Бг, в които се е заселило семейство цигани преди 10-20 години...
  • 5 аз

    0 0 Отговор
    Това ако не е някой откачалник -откривател. Той е по-скоро кюрд.