Last news in Fakti

20 Януари, 2016 08:00 1 632 1

"Диви разкази" от млади хора за млади хора

  • диви разкази-
  • николай хайтов-
  • здравец хайтов-
  • хора-
  • млади

Фондация Памет организира конкурс за корица на книгата Диви разкази сред учениците на Национално училище за изящни изкуства Илия Петров град София

„ За мен като председател на фондация „Памет“ беше интересно как млади творци, които все пак още не са обиграни и завършени в своето творчество художници, ще прочетат „Диви разкази“. Как ще го възприемат? Аз мисля, че това се получи и стана интересно.“ Така Здравец Хайтов – синът на писателя Николай Хайтов коментира пред Факти.бг проекта за ново издание на сборника „Диви разкази“, който ще е с нови илюстрации, направени от  учениците на Национално училище за изящни изкуства /НХГИИ/ "Илия Петров" в София.

Във връзка с 95 -годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов, Фондация „Памет” организира конкурс за корица на книгата „Диви разкази” сред учениците на Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” град София. Според Здравец Хайтов, това издание е съвременният прочит на творбите на баща му. Той смята, че в изкуството на младите художници има първичност, която е характерна за някои от творбите в „Диви разкази“. Според него това е издание, направено от млади хора за млади хора. В момента тече предпечатна подготовка.

Смятате ли, че новото издание на „Диви разкази“ може да доближи творчеството на Николай Хайтов до по-младите читатели?

Мисля, че те ще направят това. Визирам младите творци от Художествената гимназия, които бяха избрани чрез конкурс на фондация “Памет“. Илюстрирането на „Диви разкази“ е техният съвременен прочит. Това е направено от млади хора. Посланието към читателя е, че това е направено от млади хора и е насочено към млади хора.

Има ли голям интерес към конкурса за корица на книгата?

Този конкурс в гимназията беше нарочно създаден. Не става въпрос, че няма желаещи художници, които да направят илюстрациите на „Диви разкази“. За мен като председател на фондация „Памет“ беше интересно как млади творци, които все пак още не са обиграни и завършени в своето творчество художници, ще прочетат „Диви разкази“. Как ще го възприемат? Аз мисля, че това се получи и стана интересно.

Книгата с илюстрации в ограничен тираж ли ще бъде пусната и кога можем да я очакваме?

За мен е важно тя да бъде направена. Покрай събитията, свързани с 95-годишнината на Хайтов, ние направихме изложба, която пътуваше в страната. Ходихме в Пловдив, Асеновград, Смолян, Девин. Впечатленията, които имах и от тези рисунки, които бяха направени от младите хора, най-вече и от хората, които посещаваха изложбите, бяха приятни за мен и аз смятам, че това ще се хареса на читателите и почитателите на Николай Хайтов.

В момента тече предпечатната подготовка. Трябва да има анотация към книгата. Най-вероятно тя ще бъде направена от доцент Янев. Има предпечатна подготовка, която трябва да бъде направена. Не е задължително и не смятам, че тя трябва да бъде пусната в ограничени бройки. Идеята е това начинание и този хубав замисъл да бъдат реализирани.

Може ли да се каже, че илюстрациите на учениците от „Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” ще спомогнат за едно различно възприятие на творбите на Николай Хайтов?

При всички случаи художникът, който илюстрира и онагледява разказите, оставя своя прочит и той си личи. При тях обаче нещата са толкова първични, че те до голяма степен се доближават до онази първичност, която има в голяма част от разказите на Хайтов.

Проектът на Фондация „ПАМЕТ” можете да подкрепите с дарения на сметка:Уникредит Булбанк, клон Хемус BG54 UNCR 70001521 1376 75. Подавайте адреса си за получаване на почетен знак на дарителя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любо

    1 0 Отговор
    Диви разкази е страхотна книга! Хайтов , ще остане един от най- добрите писатели на България!