Last news in Fakti

11 Март, 2016 07:30 1 667 0

„Като за начало не харесвам връзката ви!”

  • бийтълс-
  • джордж мартин-
  • албум-
  • рок парче

Джордж Мартин, до появата на „Бийтълс“ е продуцент в Parlophone на комедийни албуми, но на 6 юни 1962 за пръв път се среща с Четиримата, преди това се е срещал с Епщайн два пъти и се съгласява да ги продуцира, въпреки, че ги считал за не особено „обещаващи”

Огнян Дъскарев via Facebook

На 8 март 2016  на 90 години почина легендарният продуцент на Бийтълс Джордж Мартин, наричан още „The Fifth Beatle”. ”Петият бийтълс” не без основание е наричан и Браян Епщайн, пръв мениджър и откривател на групата, който си отиде преди почти половин век. Епщайн открива „Бийтълс“ около обед, четвъртък, 9 ноември 1961 в Ливърпул, в Cavern Club, където бил насочен от неизвестен и до днес почитател. Всъщност неизвестният почитател, който изпратил Епщайн в клуба трябва да се счита за първия откривател на „Бийтълс“, но никой и днес не знае кой е той.  

Джордж Мартин, до появата на „Бийтълс“ е продуцент в Parlophone на комедийни албуми, но на 6 юни 1962 за пръв път се среща с Четиримата, преди това се е срещал с Епщайн два пъти и се съгласява да ги продуцира, въпреки, че ги считал за не особено „обещаващи”. По-рано „Бийтълс“ са отхвърлени от Dеcca, което се смята за най-голямата грешка в музикалната индустрия на миналия ХХ век.
Мартин ги пита дали не харесват нещо в него, за да им потръгне сътрудничеството и Джордж  Харисън отговаря: „Като за начало не харесвам връзката ви!”.
Тази шега била последвана от други, но най-важното е,  че сътрудничеството роди от най-прочутите албуми в рока  на ХХ век.  Мартин беше незаменимото допълнение в песните на Четиримата – именно той настоява в Yesterday да бъде включен щрайх, въпреки възраженията на Пол, който считал, че това е недопустимо за рокпарче. За щастие великата песен е такава, каквато светът я знае, но само благодарение на продуцента. Пак Мартин се налага над Четиримата, за да бъдат включени струнни инструменти в прочутата балада Eleanor Rigby.
В резултат Джон казва на другите „свирете го, като Бах”, и затова сега имаме Eleanor Rigby. Именно Мартин е зад колосалния успех на първите двойки (малки плочи) на „Бийтълс“  Love me do/Please, please me, защото настоява те да бъдат „забързани”, което е причината за огромните им продажби.
Но основната заслуга на Мартин е, че убеди „Бийтълс“ да спрат да подражават на американските групи и да се завърнат в английската традиция на Skiffle  и английските музикални клубове, като Cavern Club в Ливърпул.
Вярно е, че неясното начало на Skiffle e в Америка, но стилът по-късно придобива изцяло английски вид и е в основата на „Бийтълс“. Точно Мартин създаде британската група „Бийтълс“, която създаде върховния рокалбум / за мен/  на миналия век -  Sergeant Pepper. Албум, съчетание от рок, джаз, блуз и фолк, т.е. на нечувани дотогава новаторски експерименти на продуциране, за които правилата още не са били написани! Именно този албум  прави „Бийтълс“ вечни, а техният  продуцент е Джордж Мартин.
И все пак мисля, че днес в света има човек, който може би, не е  чак толкова натъжен от смъртта на продуцента. Той, несъмнено е  Пийт Бест, барабанистът на „Бийтълс“, който по настояване на Мартин е сменен в 1962  с Ринго Стар. Винаги съм бил убеден, че един от най-нещастните, от най-губещите, родените под най-лошата звезда на планетата е именно Пийт Бест.
Този човек можеше да бъде от Четиримата, но заради Джордж Мартин, никога не беше и няма да бъде.
Честно, трудно ми е да си представя човек с по-лош късмет от Пийт Бест, да е жив и здрав!
Почивай в мир, Джордж Мартин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА