17 Май, 2016 18:22 6 312 12

Националната библиотека с нов директор

  • национална библиотека-
  • нов директор-
  • красимира александрова

Днес се е провело заседание на комисия назначена от министъра на културата Вежди Рашидов за избор на директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Досегашният директор Боряна Христова е от 17 години на този пост и през годините тя винаги е била временно изпълняващ длъжността. Сега Рашидов е решил да проведе конкурс, за да бъдат "разчистени Авгиевите обори", както самият той се е изразил.

Комисията е избрала за нов директор доцент Красимира Александрова. В Комисията участват представители на Министерството на културата, представители на синдикатите и работодателските организации, Снежана Янева – председател на библиотечните работници, Константинка Калайджиева и Александра Дипчикова – бивши директори на Библиотеката, проф. Александър Димчев, доскорошен декан на Философския факултет и ръководител на катедра „Библиотекознание“ в СУ „Св. Климент Охридски“

Дали изборът на комисията ще бъде одобрен от министър Рашидов, ще стане ясно в идните дни.

Доцент Красимира Александрова е с 20 годишен стаж като библиотекар, 10 от които е била директор на библиотеката в Шумен. През последните 5 години е била на работа в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Тя е доцент по библиотекознание, библиография и книгознание. Мнозина от директорите на регионални библиотеки се радват, че най-сетне библиотекар ще оглави Националната библиотека, както навсякъде по света. Те се надяват, че изборът на нов директор ще доведе до увеличение на заплатите на библиотекарите.

От Факти.бг потърсихме за коментар ректорът на УниБИТ Стоян Денчев, който заяви пред нас: „От вас разбирам, че това е факт“. По думите му, освен преподавател в университета, доц. Александрова ръководи единствената в света лаборатория по библиотечни технологии. Денчев подчерта, че от УниБИТ винаги са работели добре с досегашния директор Боряна Христова и допълни: „Да не забравяме, че когато преди 65 години, когато е създаден Библиотекарския институт (сега УниБИТ), той се е намирал на тавана на Националната библиотека.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илияна

    0 0 Отговор
    Когато пишете статии, ако сте истински журналисти - проверявайте фактите, за да не се излагате! Проф. Боряна Христова не е била "временно изпълняваща длъжността Директор"!!! Тя е Директор на институцията след спечелени конкурси, което може много лесно да проверите!!! И е един от най-успешните Директори на НБКМ - уважавана в културните и библиотечни среди!!!!
  • 2 Тома Неверни

    0 0 Отговор
    "Тя е Директор на институцията след спечелени конкурси, което може много лесно да проверите!!! И е един от най-успешните Директори на НБКМ - уважавана в културните и библиотечни среди!!!!"
    хахахаха, ама верно ли? :)

  • 3 Верни

    0 1 Отговор
    Досегашната директорка е била езин мандат без конкурс, заместваща К. Тополав, един мандат е била професор след конкурс с единствен кандидат по времето на Стефан Данаилов, а последният й мандат също е без конкурс. И това може да се провери.
  • 4 Марина Тодорова

    0 1 Отговор
    Така, като чета тази статия и коментарите под нея стигам до извода, че в България хората са все по-малко информирани. „Факти“ е от сайтовете, които обикновено проверяват наистина фактите, но искам да кажа че през последния един месец, по повод темата за Народна библиотека, се начетох на всевъзможни глупости. Бившата директорка Боряна Христова наистина е уважавана в някои среди и по-специално ми е правило впечатление, че поддържа особено близки взаимоотношния с Президента, който дори при последното си посещение при папата я беше взел в своята делегация. Не познавам тази Красимира Александрова, но за да бъда коректна ще кажа, че след назначаването за Директор на Боряна Христова, до сега не се беше обявявал, камо ли провеждал нормален конкурс за Директор на Народна библиотека. Даже като върна малко лентата назад, се сещам че наистина беше направен през 2009 г. един „специален“ конкурс за Боряна Христова, който 2014 г. изтече. Въпросът е защо до сега не бяха пускани и обявявани конкурси и защо всички ние си мълчим за това?! Още повече, ако Боряна Христова наистина е имала качества, а и е имала желание да продължи да бъде Директор на библиотеката, защо на този конкурс не се е явила??? Всеки, който е поне малко заинтересован и не държи да бъде подлъгван, може да направи справка в Министерство на културата.
  • 5 Стига глупости

    0 0 Отговор
    Ама стига с тези глупости! Не виждате ли, че слагат за директор на Народната библиотека никому неизвестно лице, но за това пък свързано с УНИБИТ. Не виждате ли, че председател на комисията е известния като плагиат Венцислав Велев, когото назначиха с парашутен "конкурс" в Министерство на културата, но той е и доцент в УНИБИТ. А доцент стана с плагиатство като скалъпеното жури си затвори очите. Велев е свързан със Снежана Янева чрез проекта-фондация за Глобалните библиотеки, където текат много пари (проверете в Интернет). Е, може ли при това положение нормален български интелектуалец да спечели какъвто и да било конкурс, след като са така ангажирани структурите...
  • 6 ВЕНЦИСЛАВ КОСТОВ

    1 0 Отговор
    Още в самото начало, държа да кажа че съм студент в УниБИТ и много се дразня на просташки изказвания, когато някой свързва всички негативи на държавата с УниБИТ. Елате в Университета и вижте, че това е един престижен университет с международно признание, че за разлика от няколкото прехвалени университета в България, които не могат да си намерят студенти - в нашия кандидатстват всяка година 10-15 човека за едно място от всички специалности. Мислех, че в държавата има само двама простаци, т. нар. ген. Атанас Атанасов и депутатът Методи Андреев, но явно има и други. Аз се гордея, че следвам специалност „Библиотечен и информационен мениджмънт“ и държа да кажа, че „неизвестната“ доц. Александрова е чудесен преподавател, защото всичко което ни преподава, тя го е правила като действащ библиотекар. Като млад човек мисля, че на Националната библиотека не й трябват „известни“ некадърници, а „неизвестни“ библиотекари. Аз се гордея, че ще стана библиотекар!!!
  • 7 Колежка

    0 0 Отговор
    Хм. Дискусията става интересна !.
    Аз също съм студентка и разбирам вълнението на колегата от УНИБИТ Венцислав. Студентка съм по медицина в Медицинския ф-т на СУ „Св. Климент Охридски“. И тъй като майка ми е библиотекар в едно столично читалище имам привилегията да познавам косвено както проф. Боряна Христова така и проф. Стоян Денчев. От майка ми знам., че проф. Христова принадлежи към българския интелектуален елит. Пак от нея, но и от баща ми съм чувала прекрасни неща за проф. Стоян Денчев. За тях той е духовен и интелектуален колос – един от малцината истински Българи. Това, че новия директор на Националната библиотека доц. Александрова е от неговия екип говори много. А доколкото знам, тя самата е била директор на регионална библиотека повече от 10 години. Съжалявам, че проф. Христова, не се е явила на конкурса, защото тогава наистина щеше да се получи истинско състезание. На новия директор на НБКМ пожелавам успех !
    И накрая аз също се гордея, че ще стана лекар , но се съмнявам че ще упражнявам своята любима професия в България. Ааа, щях да забравя да се похваля пред всички с декана на нашия факултет – проф. Любомир Спасов. За мен той е Бог и ако го сравнявам с някого, летвата може да бъде само проф. С. Денчев.
    Да живее 24 май ! Да живее България !!

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Леле, леле, много възторзи, много колоси. УНИБИТ стегна студентските редици и те разпръскват преклонение. На това ги учат. Утре те ще управляват както им кажат. За това става дума. И не библиотекарите са виновни, а колосите, които ги яхнаха.
  • 9 Костов

    0 0 Отговор
    ВЕНЦИСЛАВ КОСТОВ
    ВЕНЦИ

    Поредният редовен приятел с нередности в главата:)
    http://mlad-dihatel.com/dihatelite/ventsislav-kostov/
  • 10 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Колежка":

    https://news.bg/crime/chrez-d-r-spasov-vkarvat-modela-peevski-v-zdraveopazvaneto-spored-patsienti.html

    Гордейте се. Става ясно, че сравнението с Денчев е удачно.
  • 11 Проф

    0 0 Отговор
    На добър час на новата директорка на Националната ни библиотека - доц. Александрова!
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Как не им омръзна на някои, които всички добре знаят кои са, непрекъснато да обиждат хората. Аз пък мисля, че познавам сравнително добре всички цитирани в коментарите по-долу хора и съм убедена, че това са почтенни личности, които са професионалисти в своята област. Просто някои, нарекли себе си "интелектуалци" не могат да преглътнат, че има и други достойни хора. И предлагам администраторите на сайта да приложат в практика политиката си за недопускане на обидни коментари и ги изтрият най-накрая. Не може да обиждаш и квалифицираш определени личности с определени епитети. Като толкова са достойни, нека тези хора застанат с имената си зад написаното, а не да се подписват в различните форуми с псевдоними от най-измислен характер.