Last news in Fakti

5 Юни, 2016 03:00 2 151 2

Индската цивилизация е по-стара от египетската

  • иднска цивилизация-
  • по-стара-
  • египетската

Оказва се, че тя е с 2500 години по-стара от предполаганото

Нови изследвания показват, че индската цивилизация в Индия и Китай може да е по-стара от тези в древните Египет и Месопотамия, съобщи „Дейли Мейл“.

Според експерти тя е на поне 8000 години. До сега се смяташе, че тази цивилизация се е появила поне с 2500 години по-рано. Проучването хвърля и светлина около това, защо привидно процъфтяващата цивилизация се е сринала.

Индийски археолози са анализирали керамични фрагменти и животински кости от комплекса Бхирана, намиращ се в северната част на страната.

Изследвани са радиовъглеродната възраст на различни окопи и показват, че индската цивилизация е най-старата на Индийския субконтинент. Пикът на индската цивилизация е настъпил по време на Бронзовата ера, като на територията в днешните Пакистан и Северозападна Индия са живели 5 млн. души.

Изследователите считат, че индската цивилизация е изчезнала след пресъхването на река Инд, заради драматични климатични изменения. Наблюдава се голямо изменение на мусоните в периода от преми 7000 и 9000 години. Доказателства показват, че хората тогава са се преориентирали от отглеждането на култури като пшеница и ечемик към отглеждане на просо и ориз.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котката знае

    2 0 Отговор
    Индия и Китай всъщност са били македонски провинции, а на Луната и Марс са намерени македонски доспехи и монети!
  • 2 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Ако питате Н. Овчаров, най-стар е Перперикон. Сега преговаря с Лили Иванова да му свидетелства за доказателство.