Last news in Fakti

16 Юли, 2016 08:00 14 238 16

Най-старото ни кино отиде на кино

  • най-старото-
  • кино-
  • цанко церковски

Министерството на културата съхранява автентичността на кино „Модерен театър“, но позволява превръщането му в Търговски център

Най-старото ни кино отиде на кино - 1

Киното „Модерен театър“, познато още и като кино „Цанко Церковси“ на столичния булевард „Княгиня Мария Луиза“ 26, може да се превърне в търговски център с позволението на всички държавни институции, установи проучване на Факти.бг. Процедурата по съгласуване между Министерството на културата и Националния институт по недвижимо културно наследство вече е започнала, като ведомството е издало препоръки към собственика и изпълнителите на проекта. Те трябва да спазят закона за културното наследство и да запазят автентичността на сградата, но Министерството на културата не забранява киното да се превърне в търговски център.

Както вече стана ясно в първата част от нашето разследване, сградата е недвижим архитектурно - строителен паметник на културата с „местно значение“. Имотът е частен и сега негов собственик е фирмата „Кохав дивелъпмънт“, а сградата се продава от агенция за недвижими имоти за 1 500 000 евро. След като решихме да разберем дали има внесени проекти за ремонт, от Националния институт за недвижимо културно наследство ни отговориха, че собственикът е внесъл проекти за ремонт и реконструкция. Тъй като сградата е паметник на културата, собственикът е длъжен по закона за културното наследство да поиска разрешение от Националния институт за действията, които възнамерява да предприеме за сградата, а след това Министерството на културата да одобри проекта, като го съгласува с Института по недвижимото културно наследство. Оттам ни отговориха, че има внесена виза за предварително (прединвестиционно) и обемно - устройствено проучване на  сградата. Тя е за „Реконструкция и преустройство на съществуващото кино в търговски център с магазини и офиси и реконструкция на покрив“. Също така има и внесен технически паспорт на сградата, доклад за конструктивно обследване на строежа в кино „Модерен театър“.

Какво пише в документите?

За сградата са издадени две становища. Първото е на Института за недвижимото културно наследство от 26-и май, 2015-а година. Според експертите внесената виза е допустима само при условие, че под „реконструкция“ се има предвид укрепване на сградата – усилване на хоризонтални и вертикални конструктивни елементи, вътрешни преустройства, рефункционализация и „адаптация на новите нужди“. Необходимо е и подробно археологическо проучване на имота, според изискванията на Закона за културното наследство. Предложението на експертите до Културното министерство е визата да се съгласува. 

Следващия месец ведомството също излиза с решение.

Становището на Министерството на културата е от 10-и юни, 2015-а година. Посочено е, че сградата е паметник на културата и че реконструкция е възможна, само ако се спазват изискванията според Закона за културното наследство. Според ведомството исканите намеси за реконструкция са допустими, ако се изпълнят няколко условия. Първото е всички обследвани места и предложения за бъдеща намеса да са изяснени с фотодокументация. Според министерството на културата при бъдещата намеса не трябва да се загуби автентичността и културно - историческата значимост на сградата, да не се променят представителните пространства, а уличната фасадата да се запази и възстанови в най-голяма степен автентичността ѝ. Другото важно условиe е топлоизолацията да се положи от вътрешната страна на стената на уличната фасада, а на архитектурното заснемане да се отбележат всички материали, изграждащи паметника на културата и тяхното състояние. От ведомството уточняват, че графичните материали по проекта от цветови характер трябва да означат избраните реални цветове по каталог, а намесите на скулптурните и художествени елементи от фасадата да се извършат от художник - реставратори, вписани от публичния регистър, като се представи програма и технология към задачата за съгласуване. Проектът също трябва да е авторизиран от лица, вписани в публичния регистър на Министерството на културата. От ведомството също отделят и внимание на думата „реконструкция“ и според експертите „се има предвид укрепване на сградата – усилване на хоризонтални и вертикални елементи“. Естествено в становището на Министерството на културата няма тълкуване на друга важна част от визата за предварително проучване на киното – „реконструкция и преустройство на кино „Модерен театър“ в търговски център“. Становището е подписано от зам.- министъра на културата Бони Петрунова. На 22-и юни, 2015-а Националния институт по недвижимо културно наследство изпраща писмо до „Кохав дивелъпмънт“, като прилага и становището на Министерството на културата.

Хем вълкът сит, хем агнето цяло

Решихме отново да потърсим за коментар Министерството на културата. Оттам ни отговориха, че с обемно - устройственото проучване за виза на сградата се доказва нормативната допустимост и целесъобразността на инвестиционното намерение. Според ведомството „обемно-устройственото проучване има за цел да адаптира бъдещото архитектурно решение на обекта към режима на устройство и застрояване“, или иначе казано – хем да се спазят изискванията на закона за културното наследство, хем киното да се използва за търговски център. Експертите уточняват, че съгласуваната със становище документация все още не е инвестиционен проект, по който ще се реализира строежът. Тепърва трябва да се изпълнят изискванията, които министерството е поставило пред строителите на обекта.

„Реконструкция“ на строежите е възстановяване, замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации и изпълнението на нови такива, с които се увеличават носимоспособността, устойчивостта и трайността на строежите.

Необходимостта от „реконструкция“  по смисъла на Закона за устройство на територията се доказва с конструктивно обследване. Внесеното техническо задание за изготвяне на Технически проект съдържа  понятието „реконструкция“, като се има предвид укрепване на сградата - усилване на хоризонтални и вертикални елементи. Проектът по част „конструкции“ също подлежи на съгласуване по реда на Закона за културното наследство“, коментираха от Министерството на културата.

„Предложенията за намеса в недвижимата културна ценност са въпрос на проектантско решение, а в правомощията на министъра на културата е да се произнесе дали с проекта са изпълнени поставените изисквания, във връзка със статута на обекта по Закона за културното наследство“, заявиха още от ведомството.

Изменение в закона развързва ръцете на общинските комисии да се разпореждат с паметниците на културата

Преди месец Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за културното наследство. Някои от тези промени се отнасят точно до недвижимите паметници на културата с „местно значение“ – точно какъвто е случаят с кино „Модерен театър“.  Според промените в закона местни общински комисии ще преценяват дали намесата в паметници на културата с „местно значение“ е допустима или не. Идеята на вносителите е по този начин да се заобиколи Института за недвижимото културно наследство и разрешенията и отказите да се издават по-бързо. Това обаче доведе до протести от страна на експертната общност и Форум „културно наследство“, които заявиха, че прехвърлянето на оценките за намеси в ценни обекти в общините е предпоставка за корупция, инвестиционен натиск и конфликт на интереси, особено ако служителите трябва да санкционират европроект, внесен от своя кмет. 

Така ремонт, реставрация, преустройство и други намеси по недвижими паметници на културата от местно значение, както и реализацията на инвестиционни проекти в защитени културни зони, вече се съгласуват в шест общински администрации в страната, вместо в Националния институт за недвижимо културно наследство. Това са София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Плевен. Отсега нататък Националният институт ще се произнася само за паметници на културата от национално и световно значение.Текстовете бяха остро критикувани от експертната общност, според която общините и сега не успяват да устоят на инвестиционен натиск, и с промените в закона един паметник ще може да се разруши и превърне в мол още по-бързо, отколкото преди. Затова се стигна до „компромисния вариант“ Институтът да държи общинските структури под своето методическо ръководство и да участва в подбора на участващите в тях специалисти. По този начин съдбата на всички недвижими културни обекти с „местно значение“ вече е в ръцете на шепа експерти в общинските комисии. И докато всеки спори кой трябва да сложи ръка върху контрола на забравени от държавата имоти, едно вековно кино е на път да допълни класацията на българските молове. Щом като кино „Изток“ отиде на кино и стана супермаркет защо и най-старото кино у нас да не може да стане търговски център?

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Девил

    0 7 Отговор
    .ах и глупостите честно! Грозна, дърта сграда в разпадащо се състояние. Да я изринат цялата и да построят нещо смислено на нейно място би било най-разумното действие!

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Иван

    7 0 Отговор
    Сградата трябва да се запази като архитектурно наследство въпреки, че хора с ограничена култура не могат да го оценят. Все пак е много по-красива от модерните "парници", които никнат.
  • 3 deroni

    4 0 Отговор
    дай само молове и чалга....те за култура и културни ценности/наследства не са и чували.Чалгата да дъни,евтин алкохол,к..воляк да има,духовното,моралното е загърбено,да живее простотията.
  • 4 ждяш

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Девил":

    не е зле да минеш преглед при специалист !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 arch

    2 0 Отговор
    А защо през 2005г. се закриха регионалните структури на Института за Културно Наследство и къде изчезнаха архивите им?!!!
    А заради такива като Девил ни е такова дереджето! Затова София прилича на цигански битак, при полжение че е строена от австрийски, унгарски и чешки архитекти!
  • 7 таралежчо

    3 0 Отговор
    Девил, бих се радвал ако се заяждаш целенасочено. Друг е въпросът ако наистина мислиш това. Тогава наистина трябва да отидеш при специалист, но се съмнявам, че и там ще успеят да ти помогнат.
  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    "..кино „Цанко Церковси“ на столичния булевард „Княгиня Мария Луиза“ 26, може да се превърне в търговски център с позволението на всички държавни институции..." и да изчезне като такова, а след няколко год. ще се окаже, че сградата е за събаряне или капитален ремонт след като от там се изнесе молът, но останат направените "подобрения". Наистина жалко че държавата нехае за културното ни наследство, но така е и с иторическото ни наследство, и с основните държавни индтитуции армия, полиция, образовани и др.. Жалко наистина.
  • 9 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Светът върви напред кокошарници не ни трябват..като толкоз го аресват да го снимат и да иде багера и да го събарат..що нържавата и общината са го продали?продават ни нещо и после ти викат ма ние ше ти казваме ко ше става с таз барака
  • 10 Много си тъп бе

    2 0 Отговор
    Светът наистина върви напред, но не събаря Версай или Колизеума, или Бранденбургската врата, все стари "кокошарници" само такива като теб, които наричат държавата нържава вечно се въртят в кръг мислейки си, че вървят напред.
  • 11 Тошибиян

    0 2 Отговор
    изброените места са с исторически значения в световен мащаб я ми кажи с какво значение е тоз кокошарник

    Коментиран от #13

  • 12 1234

    1 0 Отговор
    На времето Господ изгонил търговците от храма,а нашите управници дават културните храмове на държавата за търговски обекти.Прости управници нищо не разбират от култура,защо им е на тях,то културата яде ли се,пие ли се?,че да го оставят да се ползва по предназначение.По добре да е търговски обект,че да падат парички,така ще има и за тях.
  • 13 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тошибиян":

    В статията си пише, бе- с местно значение, културно-историческо - първото кино. Това че за теб са от значение само чалгата, моловете, магистралите, винетките и минетките, не означава че всички трябва да имат твоите ограничени интереси. И ти сигурно жевееш в някой кокошарник, ама ако тръгнат да ти го бутат щото някой мисли че е грозен, ще изревеш като катър, нали?!
  • 14 ЗЗЗ

    0 0 Отговор
    Ти си истински ганстер, с мнението си им даде да се разберат:) Да не живееш в западна София, след тунела. Не ти е нужно нищо освен поп-фолк: кубчета, музика, храна, среда, котараче и батета да са си комуникирате. А и заличка да си блъскаш. Наслаждавай се, натам накъдето върви България, ще ти е ужасно "тъпо".
  • 15 УУУУУУУ

    1 0 Отговор
    Държавата отива на кино...не само наи старото кино ....управляващи мутри и култура - две субстанции осъдени на вечна раздяла.....
  • 16 жъл

    0 0 Отговор
    Това е най-старият КИНОТЕАТЪР не само у нас, а и на Балканския полуостров. В Лондон и Будапеща са строени след "Модерен театър". Във всички случаи е сред първите три европвйски кина!!!

    Защо трябва да се руши паметта за градската култура!!! Иначе София е световна столица на киното!!!