Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 13:38 7 640 0

90 камшика и затвор за иранска актриса, играла в западен филм (видео)

  • марзие вафамер-
  • иран-
  • филм
90 камшика и затвор за иранска актриса, играла в западен филм (видео) - 1
ЕПА/БГНЕС

Иранската актриса Марзие Вафамер беше осъдена на една година затвор и 90 удара с камшик за участието си в австралийска филмова копродукция, предаде в. „Гардиън“.

Вафамер беше арестувана през юли, след като участва във филма „Моят Техеран за продан“.

Лентата беше остро разкритикувана от консервативните духовни среди и дори беше забранен в Иран, уточнява „Мирър".

Филмът е заснет в Техеран и критикува хардлайнерската политика на Ислямската република. Режисьор е емигриралата в Австралия иранка Граназ Мусави.

Филмът разказва историята на избягала от режима в Техеран актриса.Нейната театрална пиеса е забранена от властите, но тя не се отчайва и се опитва да осъществи мечтите си в чужбина, омъжвайки се за иранец с австралийско гражданство.

Самата Марзие Вафамер смело гази табутата като се появява в сцени от филма без традиционната забрадка и с развети коси.

Продуцентите на филма Джули Райън и Кейт Крозър заявиха, че са „дълбоко потресени и ужасени“ от новината за присъдата на Вафамер. Според тях тя е политически мотивирана, защото има и ирански филми, в които жените се появяват без хиджаб (мюсюлманска забрадка).

Австралия и Франция осъдиха присъдата. Съпругът на Вафамер - известният ирански кинорежисьор и сценарист Насер Такваеи е потресен от решението на съда.

Адвокатът на Вафамер е обжалвал присъдата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА