17 Октомври, 2011 10:36 3 350 0

Ван Гог не се е самоубил

  • винсънт ван гог
Ван Гог не се е самоубил - 1
Ван Гог

Винсънт Ван Гог не се е самоубил, твърдят авторите на нова биографична книга за живота на великия художник. Стивън Найфех и Грегъри Уайт Смит твърдят, че творецът най-вероятно е застрелян по невнимание от двама младежи, за които Ван Гог знаел, че имат оръжие в неизправност.

Твърдението е плод на 10-годишно проучване, в което са участвали 20 преводачи и изкуствоведи. Изследвани са негови писма, бележки и други, предава Би Би Си.

Това оборва общото разбиране, че художникът се е застрелял, страдайки от психическа болест. Според новата книга Ван Гог далеч не е имал такова намерение.

Холандският майстор на четката загива през 1890 г. на 37-годишна възраст. Счита се, че той сам е сложил край на живота си в полето на Овер-сюр-Уаз, Франция, където черпил вдъхновение за творбите си.

Новите разкрития сочат, че на място били две момчета, вероятно пияни, които спорили, а Ван Гог решил да ги защити, излагайки се на пътя на изстрелите. Доказателство е и ъгълът, под който фаталният куршум е попаднал в корема на твореца – не е прав, което е доказателство, че не се е застрелял сам.

Винсънг Ван Гог е признат за един от най-видните европейски художници, представител на постимпресионизма. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА