2 Септември, 2016 01:14 1 386 0

Юбилеен Новогодишен музикален фестивал

  • новогодишен-
  • музикален-
  • фестивал
Юбилеен Новогодишен музикален фестивал - 1

30-то издание на Новогодишния музикален фестивал (НМФ) ще бъде открито със симфоничен концерт "БРАМС Remixed” - съвместен проект между Българското национално радио (БНР) и Двореца, който представя музикално събитие от най-нов тип, отразяващо световните тенденции в класическата музика.

Това стана ясно на днешната пресконференция, където беше представена мащабната програма на фестивала.

„Кончерто гросо за виолончело, DJ и симфоничен оркестър върху Четвърта симфония на Брамс“, съчетава в себе си традицията и модерността, и вече е покорило редица европейски сцени с голям успех, а сега ще може да бъде преживяно и от българската публика в Зала 1 на 30 ноември от 19:00 ч. Солисти ще бъдат виолончелистът Бернхард Хеденборг от Австрия и белгийският DJ Grazzhoppa, заедно със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Росен Гергов.

“Изключително сме щастливи, че с наш съвместен проект откриваме НМФ. Той е в съзвучие с идеята на фестивала - да открием класическата музика за нови публики. Младата аудитория ще може да чуе Брамс по модерен и “миксиран” начин. С този проект Росен Гергов вече пожъна огромен успех в Австрия”, каза Петя Цветанова, експерт “Концертна дейност” към “Музикална къща БНР”, която беше категорична, че той ще допадне и на българската публика.

За пореден път публиката ще може да чуе формата „Концерт за четири рояла”, но в нов за нея вариант - за първи път у нас пристигат виртуозите от Клавирен квартет “Гершуин” - пианистите Андре Деспонд, Стефан Вирт, Миша Чанг и Бенджамин Енгъли. Събитието, което обещава да е едно от най-ярките музикални преживявания на годината, е продуцирано от Двореца и ще се състои на 18 декември (неделя) от 20:00 ч.

Специално внимание в тазгодишната програма на фестивала е отделено на концертите в чест на две от най-големите фигури в българската музика - Вили Казасян и Никола Гюзелев. Мултимедийният концерт-спектакъл “На Вили” ще бъде специален подарък от „дъщерята за бащата“ и от НДК за цялото поколение, за което Вили Казасян беше жива легенда и постоянно вдъхновение. Освен Хилда Казасян, която ще бъде на сцената с Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев, в Зала 1 ще се събере цяла плеяда от звезди - Орлин Горанов, Богдана Карадочева, Васил Петров и др. Събитието ще се състои на 8 декември от 20:00 ч.

“Концертът е за всички, които са емоционално свързани с всичко, което Вили Казасян е създал. Спектакълът е проект, върху който целият екип работи с много сериозна професионална работа. Няма просто да си спомните за него, той ще “участва” чрез “диалог” с дъщеря си постоянно чрез мултимедия”, каза Михаела Петрова и издаде, че в концерта ще участва в оригиналния си състав и група “Студио Ве”.

Юбилейният концерт “Рицарят на операта” е в памет на 80-годишнината от рождението и 50 години сценична дейност на големия български оперен певец Никола Гюзелев и ще се проведе на 13 декември (вторник) от 19:00 ч. Концертът е централен акцент в програмата на НМФ 2016. с участието на изявени оперни певци от Италия, България и Македония, сред които: Бойко Цветанов (тенор), Калуди Калудов (тенор), Владимир Стоянов (баритон), Марян Йованоски (баритон), Николай Кърнолски (бас), Орлин Анастасов (бас), Франческа Патанè, (сопран), Даниела Дякова (мецосопран). Диригент ще е изтъкнатият италиански майстор на палката Маестро Донато Ренцети. Участват още Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров. Концертът се организира съвместно от Фондация “Никола Гюзелев” и НДК като част от голямото юбилейно честване в памет на големия български бас.

“Благодаря за партньорството с НДК, в лицето на г-н Мирослав Боршош, който даде идеята как да направим тази годишнина. Изкуството на Никола Гюзелев е за всички и нашата цел е то да достигне до всички поколения”, каза председателят на Фондация “Никола Гюзелев” - Анна Мария Гюзелева. Тя подчерта, че датата на концерта съвпада с празника на Св. Лучия, която е покровителка на светлината и децата. Публиката я очаква мултимедийна изненада на концерта, който ще бъде предшестван и от тематична фотоизложба в Мраморно фоайе в периода 2 - 6 декември, посветена на големия оперен артист.

“Благодаря на ръководството на НДК за съвместната работа и ползотворното сътрудничество. Много съм щастлива от това, че всички големи културни институции работим паралелно за една и съща кауза, водени от идеята за обединение на музикалната гилдия”, каза директорът на Софийска филхармония Светлина Терзиева-Ангелова.

За поредна година във фестивала ще има и събитие, подходящо за най-малките посетители на Двореца. Балетът по известната приказка на Братя Грим “Снежанка и седемте джуджета” с музиката на Александър Йосифов ще оживее на сцената на Зала 1 на Двореца непосредствено преди Коледните празници - на 23 декември (петък) от 19:00 ч. Специално поканени от НДК, на сцената на Зала 1 ще танцуват ученици от балетните класове на Национално училище по изкуствата “Проф. Веселин Стоянов” – Русе, деца от Vaya Dance Studio и Балетът на Държавна опера – Русе.

“Спектакълът е балет в две действия, в които проследяваме цялата приказка. Най-ценното в него е, че успяхме да създадем изключително красив спектакъл. Да покажем чрез движението, че без него няма живот”, каза хореографът Силвия Томова.

Концертът на Детски хор на БНР - “Зимна приказка” на 28 декември от 19:00 ч. в Зала 6 на Двореца също е подходящ музикален подарък за малчуганите и техните родители.

Друго изключително музикално събитие е първото по рода си музикално шоу в България в риалити формат - “Дуелът - двубой за два рояла” между Тодор Петков и Ангел Николов, с водещ Рашко Младенов. Зрителите ще станат свидетели на импровизации в различни стилове, жанрове, ритмични схеми и стандарти върху избрани теми. Проектът се осъществява съвместно с Фондация “Духовното наследство на Панчо Владигеров” и ще бъде на 21 декември от 19:00 ч. в Зала 3.

“Изключително съм впечатлена от бързината, с която НДК прегърна идеята и само след едно писмо започнахме да работим по него”, каза Светлана Авдала от “Къща-музей Панчо Владигеров”. “Риалитито ще бъде много интересно, при което двамата пианисти ще импровизират и ще се съревновават, подкрепяни от своите адютанти, а накрая публиката ще има решаващият глас кой е по-добър”, допълни тя

Камерните концерти за поредна година ще са съществена част от фестивалната програма.

Впечатляващият с барокова и църковна музика “Гласът на любовната виола” ще открие празничната програма на 1 декември от 19:00 ч. в Зала 6. В него участват сопраното Албена Найденова и Марианне Рьоне от Австрия, която ще свири на автентична любовна виола.

На 5 декември от 19:00 ч. в същата зала “Фолклорът ще срещне класиката” с музика от цял свят, благодарение на кънтри групата Lilly of The West и Quarto Quartet.

Рециталите на проф. Жени Захариева “Музиката - любовно послание…” на 8 декември от 19:00 ч. и “Любов и носталгия” с участието на Мариaна Цветкова (сопран) и Алек Аведисян (баритон) на 27 декември от 19:00 ч. са нов нюанс в програмата на НМФ.

“Днес е много трудно за организаторите на фестивалите да съчетават традицията и бъдещето. Не са много организациите, които намират този баланс, но НДК е пример именно за успешното им съчетание”, каза проф. Жени Захариева, която разкри, че всичките произведения, които е подбрала носят емоцията на любовта, която не може да бъде описана с думи.

Не са за изпускане и романтичните произведения, които ще изпълнят Трио Арденца с участието на флейтистката Кремена Ачева на 17 декември от 19:00 ч.

И за най-големите “пътешественици” препоръчваме концертите “Барток и творчески импресии”, който се осъществява със съдействието на Унгарския културен институт, по повод 135 години от рождението на Бела Барток с участието на Дуо Гергей Фюльоп, виолончело и Габор Валентини, пиано. Концертът е на 7 декември от 19:00 ч. “Американско приключение” пък очаква слушателите на 14 декември от 19:00 ч. на концерта “Из Новия свят… След Дворжак”, когато флейтистката проф. Лидия Ошавкова и пианистката Ганка Неделчева ще изпълняват творби от американски композитори. Всички камерни концерти са в Зала 6.

Най-очакваният от фестивалната пррограма Празничен новогодишен концерт „30 години по-късно” ще премине под знака на 30-я рожден ден на Новогодишния музикален фестивал, създаден по идея на диригента Емил Чакъров. На 1 януари от 18:30 ч. Фестивалният симфоничен оркестър под диригенството на Мартин Пантелеев, с участието на солистите Людмил Ангелов (пиано), Мирослав Петков (тромпет) и немският тромбонист Михаел Масонг ще изпълняват любими произведения от Владигеров, Пипков, Стравински, Рахманинов, Гершуин, Бърнстейн, Артуро Маркез и др.

“Знаете, че аз съм участвал в първите издания на този концерт. Този път искахме да е по-различен от всички предходни издания. Изключително трудно е да се съчетаят тромпет, тромбон и пиано, но програмата е подбрана така, че да ги обединява по най-добрия начин”, подчерта Веско Ешкенази.

Две са гостуващите събития в програмата на НМФ 2016. На 15 декември от 19:00 ч. в Зала 3 ще се състои Коледен концерт на “София Симфоникс” с диригент Любка Биаджони и специалното участие на Васил Петров. Предстои също Новогодишен оперетен бал в Зала 1 с откъси из “Прилепът” на Йохан Щраус, с участието на солисти, хор, оркестър и балет на Държавен музикален и балетен център - София. Диригент - отново Любка Биаджони.

Уникалният облик на юбилейното  издание на Новогодишен музикален фестивал ще бъде постигнат с множество произведения от български композитори, които са включени във всеки един концерт от фестивала. “Това е и свързващата червена нишка в цялата разнообразна програма, която вярваме, че ще се хареса на българската публика”, каза Юлияна Караатанасова, експерт в “Продуцентски център” в Двореца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА