Last news in Fakti

19 Септември, 2016 15:37 2 633 0

Детски фолклорен сбор "Минало в бъдещето" съхранява с. Ковачевица

  • детски фолклорен сбор-
  • "минало в бъдещето"-
  • с. ковачевица
Детски фолклорен сбор "Минало в бъдещето" съхранява с. Ковачевица - 1

На 23 септември 2016 ще се проведе Детски фолклорен сбор "Минало в бъдещето" в с. Ковачевица /община Гърмен/. Началото е от 16.30 ч. пред училище „Йордже Димитров“.

Сборът в с. Ковачевица цели опазването на архитектурния резерват с активното участие на младото поколение, което милее за българските традиции и черпи с уважение от изворите наследени от миналото, като ги изучава, опознава и съхранява.

Това е първото издание на събора, което е посветено на участието и представянето на детски и младежки танцови състави от цялата страна - общо 8 на брой.

Целият ден на 23 септември, от 11.30 до 20.30 ч., на чаршията ще бъдат представени за посетителите – като ще могат да бъдат опитани и изследвани от близо – някои  типични стари занаяти като: ковачество, кошничарство, калайдисване, дърворезба, грънчарство, готварство.  

Посетителите са поканени да посетят сбора с народни носии.

ПРОГРАМА:

23.09.2016 г. /петък/

12:30 ч. - 19:30 ч. – Чаршия на занаятите

16:30 ч. Хорà на мегдана пред училище „Йордже Димитров“ с. Ковачевица (община Гърмен)

17:00 ч. – Официално откриване на сбора пред училище „Йордже Димитров“ с. Ковачевица (община Гърмен)

Мястото:

Село Ковачевица е обявено за архитектурен резерват с национално значение през 1977 г. с Постановление на Министерски съвет. Селото е автентичен неподправен декор на българското възраждане. „Къщите в Ковачевица са не само най-типичните, но и най-добрите образци на ранно - възрожденската жилищна архитектура. … В Ковачевица се намират забележителни ансамбли, заемащи челно място в градоустройствените шедьоври на Възраждането. Ковачевица е единственото селище, където народната архитектура достига до монументален израз“ /Жеко Тилев, Българско архитектурно наследство. Архитектурата на Ковачевица. Том 1, Архитектурно издателство АРХ&AРТ, София 2006 г/.

Организатори и цели на събора:

Мероприятието е организирано от Сдружение "Исторически и архитектурен резерват село Ковачевица", със съдействието на Община Гърмен и кметския наместник на селото. Финансирането е изцяло частно и ще се стреми, чрез поредица събори, да подпомогне възстановяването на най-застрашените от погубване автентични архитектурни ансамбли, инфраструктурата и обществените сгради като черквата „Св. Николай“, килийното училище, читалището, както и нематериалното културно наследство на селото и пр.

Амбицията на организаторите е сборът на 23.09.2016 г. да се превърне в традиционно събитие за селото, в начало на поредица, която ще събира в село Ковачевица, танцови и певчески състави работещи за съхранението на автентичния български фолклор, не само от страната, но и от чужбина. Има заявки за участие на състави от Италия, САЩ, Русия, Франция, Холандия.

В следващите издания ще бъдат подбрани теми касаещи културния живот, като важна част от образованието и възпитанието на бъдещите поколения. Затова предимство в този и в бъдещите събори ще имат децата и младите хора, заедно с техните учители и професионални изпълнители.

Организаторите си запазват правото на промени в програмата, ако е необходимо. При лошо време проявите ще се състоят в НЧ „Светлина“ с. Ковачевица.

На 22 и 23 септември 2016 г. служителите на общинска полиция няма да допускат леки автомобили и камиони в селото. Преди бариерата и по пътя ще бъдат организирани места за паркиране.

Участници в събор на с. Ковачевица "Минало в бъдещето" 2016:

- Детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“ – гр. София;

- Фолклорна певческа група „Овчарска песен“ към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1917“ с. Дорково;

- Детски състав за народни танци „Пиринска зора“ към НЧ „Яне Сандански 1928“ гр. Хаджидимово;

- Ансамбъл за народни песни и танци, мъжка и женска фолклорна група гр. Хаджидимово;

- Фолклорна формация "Пеещи пендарчета" при IV-o ОУ „Хр. Смирненски“ гр. Петрич;

- Смесена фолклорна група „Слънце“ към НЧ „Просвета 1937“ с. Плетена, община Сатовча;

- Детска фолклорна група „Зорница“ при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1926“ с. Плетена, община Сатовча;

- Детска танцова формация „Неврокопчанки“ гр. Гоце Делчев;

- Професионална гимназия по механизация на селското стопанство "Пейо Крачолов Яворов" гр. Гоце Делчев;

Занаяти: ковачество, кошничарство, калайдисване, дърворезба, грънчарство, готварство.

Съборът ще посетят със своеобразно участие :  фотографи, художници, писатели и др.

 

 

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА