Last news in Fakti

25 Септември, 2016 07:45 20 173 11

Най-могъщите родове в историята

  • родове-
  • най-могъщите-
  • историята

Някои от тях са имали корони, а други много пари и власт

Най-могъщите родове в историята - 1
Снимка; Уикипедия

Историята е пълна с велики родове. Някои от тях са носили корони, а други са имали огромно влияние и пари. Наследниците им будят интерес и до днес и за това Факти.бг ви представя най-великите родове в историята.

Птолемеите

Династията на Птолемеите управляват Египет близо 300 години. От 305 до 30 г. пр. н.е Основателят на династията е Птолемей I Сотер, който е един от генералите и охранителите на Александър Велики. След смъртта на Александър през 323 г. пр. н. е. той е обявен за губернатор на Египет. През 305 г. пр.н.е се обявява за цар.

Последният представител на фамилията е царица Клеопатра. Тя губи живота си при римската експанзия начело с Октавиан Август през 30 г. пр. н.е.


Ротшийлд

Кланът управлява банка, носеща фамилното име. В допълнение на това фамилията има едни от най-известните марки вино. Лозята на фамилията са разположени в Бордо. Още през 1855 г. на виното е даден един от най-високите класове. Покупката на една бутилка се счита по-скоро за инвестиция, от колкото за консумация.

Основател на династията Амшел Майер, който живее между 1743 и 1812 г. доказвайки се като добър мениджър на капитал. Наследниците му използват това, за да поставят началото на голяма банкова верига, имаща огромно влияние и до днес.

Плантагенет

Това е може би най-влиятелната английска кралска фамилия. Тя започва с дома на Анжу през 1154 г. и приключва с този на Йорк между 1461 г. и 1485 г. Първата династия на крал Хенри II управлява Англия, Уелс, Нормандия, Анжу и Гаскония. Хенри е наследен от Ричард Лъвското сърце.

Хенри III полага основите на английския парламент в Уестминстър и дава началото на университетите Оксфорд и Кеймбридж. По времето на Джон Безземни се подписва и Магна харта.


Ганди – Неру

Никой не е оказвал такова влияние над индийската политика както фамилията , чието начало поставя Джавахарлал Неру (1889-1964), който се бори за независимостта на Индия и става първият премиер на страната.


Неговата дъщеря Индира Ганди тръгва по стъпките му и поема премиерския пост през 1966 г. По това време тя беше единствената жена в света, оглавяваща правителство. През 1984 г. тя бе застреляна от своя бодигард.


Син Ранджиев също е премиер, преди да бъде убит и жена му Соня да влезе в политиката. Сега тя е начело на партийния конгрес.

Чингис хан

Чингис хан ( 1162-1227) е известен като най-големият завоевател в историята. Жесток войн, не познаващ милост.

Във военните му кампании са загинали близо 1 млн, души. Владее територия два пъти по-голяма от тази на Римската империя при Траян и два пъти по-голяма от империята на Александър Велики.

Неговата власт се предава няколко поколения след това.


Юлии – Клавдии

Най-мощния род в древен Рим. Възходът му започва с Юлий Цезар, който иззема цялата власт в Рим. Не се обявява за император, но името му става синоним на върховната титла.

Той е наследен от Октавиан, който става и първият римски император. Следват Тиберий, Калигула, Клавдий и Нерон. Повечето от тях са известни с необуздана сексуалност, кръвосмешение и скандален живот.

Въпреки това по тяхно време Римската империя достига зенита на мощта си.

Мин

Династията Мин (1368-1644) е една от най-влиятелните китайски фамилии. Основател е роденият през 1328 г. Джу Юенджан . Той израства на село, обграден от бедност.

Впоследствие е земеделец и дори монах. Присъединява се към бандата на Червените забрадки и се жени за дъщерята на лидера – Чжу. След това оглавява движението. През 1353 г. избухва въстанието срещу монголската династия Юан, което му дава престола. Джу се приема името Мин, което означава „блестящ“.

Династията развива армия и флот. В един момент командва 1 млн. войници. По нейно време Китай изживява културен разцвет.


Хабсбурги

Корените им могат да се проследят до 905 г., но златното им време започва през XV в. Управляват Австрия от 1278 по 1918 г. Основават т.нар. Хабсбургска империя. Разширяват властта си чрез бракове.

Императрица Мария Тереза(1740—1780) управлява всички техни наследствени земи.

Мото им е: „Нека другите воюват, а щастлива Австрия да се жени“.

Медичи

Флорентинския клан има огромно финансово влияние между XIII и XVIII в. От него произлизат трима папи.

Натрупват състояние от търговия с текстил и основават собствена банка. Управляват Флоренция и имат връзки с кралските домове в Англия и Франция. Големи меценати, покровителствали Да Винчи и Микеланджело.

Дълго време са считани за най-богатия род в Европа.

Капетинги

Няма род с по-широко влияние от този на Капетингите. Хуго Капет е крал на Франция от 987 до 996 г. Родът върви по права линия до крал Карл Великолепни през 1328 г. Той няма наследници и властта се предава на клоновете от капетингската династия – Валуа и Бурбон.

Династията излъчва крале на на Франция, Португалия, Неапол, Сицилия, Албания, Навара, Полша, Испания и Унгария.

Днес кралят на Испания и херцогът Люксембург са потомци на Бурбоните. Един от клоновете на Капетингите.



Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кольо

    7 2 Отговор
    умишлено ли не е спомената фамилията ОСМАН , стотици години управлявала империя на няколко континента чрез 64 султана наследници по пряка синовна линия

    Коментиран от #3

  • 2 Пеньо

    1 1 Отговор
    Като превеждате, превеждайте смислово а не буквално. Получават се смешки.
  • 3 западняк

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "кольо":

    няма за какво да ги споменават, тези фамилии дето са упоменати са направили нещо и оставили след себе си, а тая дето я казваш ти единствения род неща, които я охарактеризират е "батак" и "присъствието" на балканите
  • 4 раптор

    4 2 Отговор
    Рюрик и Романови също заслужават споменаване!
  • 5 Кан Мотун

    11 2 Отговор
    Рода ДУЛО управлявал Българиите по света близо 1000 години. :D Жалко за автора на статията. Сигурно е българин.
  • 6 OTTOMAN BOY

    3 9 Отговор
    А защо не се споменава за ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ държали са българия 500г под ТУРСКИ КОНТРОЛ !!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Напалм

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "OTTOMAN BOY":

    Умре!
  • 8 мЕсо леб сиренье

    3 2 Отговор
    Я можем да кажем че рода на Осман е по-скоро славянско, балкански. Можете да погледнете всички султани и да видите че техните майки са били робини, християнки вземани от балканите и Русия. Така че с всеко едно поколение родът става по чисто балкански (българо-гръцки-славянски). Те за това султаните им бели като снег, а турчолята малко м....сари приличат.
  • 9 Зеленоока

    3 1 Отговор
    А къде забравихте рода Османовци?Владеели са почти целит свят,ами българският род Дуло?
  • 10 Зеленоока

    5 1 Отговор
    Последната принцеса от родът Османовци умря към 2011г. На 94години и със смъртта и рода Османовци се заличи завинаги от лицето на земята 😉дори да има живи наследници на Осман те никога няма да имат права каквито са имали предшествениците им😉
  • 11 кан не хан

    0 0 Отговор
    Атила ,от БЪЛГАРСКИЯ род Дуло е единствения човек, които е успял да подчини целия познат свят до тогава ,никои повече не е повторил успеха му.Няма отделен народ хуни-хуни е име на управленска династия от род Дуло даваща името си и за име на държавата,народа е българи.Същото е и при Скития,Сарматия,Хазария и т.н.