Last news in Fakti

23 Септември, 2016 17:04 2 211 0

Тери Джоунс страда от деменция

  • тери джоунс-
  • монти пайтън-
  • актьор-
  • комик-
  • деменция-
  • бафта

Актьорът ще получи награда за цялостно творчество от БАФТА Уелс на 2 октомври

Тери Джоунс страда от деменция - 1
Снимки АП/БТА

Звездата от Монти Пайтън Тери Джоунс е бил диагностициран с тежка форма на деменция, съобщи Би Би Си.

74-годишният актьор страда от първична прогресивна афазия, която засяга способността му да общува. В резултат на това Джоунс "вече не е в състояние да дава интервюта", заяви говорителят му.

Новината бе потвърдена, след като от офиса на БАФТА в Уелс обяви, че комикът ще бъде удостоен с награда за изключителен принос.

Националната асоциация за афазия описва болестта като неврологичен синдром, при който езиковите способности стават бавни и постепенно се нарушават. Афазията може да засегне способността на човек да произвежда и разбира устния и писмения език. "Тя обикновено започва като леко говорно смущение, напредва към почти обща неспособност да се говори, в най-тежка фаза," техния уебсайт.

Джоунс беше член на легендарната комедийна трупа с Тери Гилиъм, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Майкъл Палин и късния Греъм Чапман.

Тери Джоунс страда от деменция

Той е режисьор на филмите „Животът на Брайън“ и „Смисълът на живота според Монти Пайтън“, а заедно с Тери Гилиъм режисира „Монти Пайтън и Свещеният граал“.

Неговата награда бе обявена от БАФТА Уелс, преди Уелските награди на Британската академия на 2 октомври.

"Тери е горд и за него е чест да бъде признат по този начин. Той очаква с нетърпение честванията", заяви говорителят му.

Хана Райболд, директор на БАФТА Уелс, заяви: "С голямо нетърпение очакваме да отпразнуваме работата на Тери Джоунс по време на церемонията, когато ще обърнем поглед назад към работата му от 1969 г. до наши дни."

Тери Джоунс страда от деменция


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА