Last news in Fakti

19 Октомври, 2016 23:00 1 503 0

Реставрацията на Голямата базилика ще продължи и през зимата

  • голямата базилика-
  • реставрацията-
  • продължи-
  • зимата
Реставрацията на Голямата базилика ще продължи и през зимата - 1

Реставрацията на Голямата базилика в Плиска ще продължи и през зимата. Вчера се е състояло съвещание на творческия екип, който реставрира Голямата базилика в Плиска. Реставрацията напредва с ускорени темпове, благодарение на хубавото време и значителните средства, които отпусна правителството на три транша – общо 1 млн. и 500 хил.лв., както и постъпилите дарения от стотици българи от България и чужбина (включително и от Македония), съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров.

Ще напомня, че между дарителите са папа Франциск и вселенският патриарх Вартоломей. Участниците в съвещанието се притесняват, че лошото време, което имаше миналата година в Плисковското поле, спря работата за няколко месеца, въпреки наличието на средства. Затова бе взето решение да се работят значими елементи от църковния комплекс, но с малки размери, което да позволи над тях да се изградят с алуминиеви пръчки своебразни палатки, под които работниците да работят независимо от снега, вятъра и поледиците. Това са Свещеният кладенец, аязмото, Ротондата, към която ще бъде подадена водата от Свещения кладенец и баптистерия (кръщелната). Целта е тези 3 обекта да бъдат завършени до летния туристически сезон. Публична тайна е, че Голямата базилика стана известна със свещената вода, с която бе полят премиерът Бойко Борисов. Пророчицата Ванга беше казала, че България „ке се оправи”, ако отново бликне свещена вода в Плиска. Баптисерият също е много важен, тъй като там стават вече много кръщенета, заяви Божидар Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА