Last news in Fakti

30 Октомври, 2016 21:23 2 709 0

Вечер за Гена Димитрова

  • гена димитрова
Вечер за Гена Димитрова - 1
Снимки: Факти.бг

„Вечер за Гена“ по случай 75 г. от рождението на великото драматично сопрано Гена Димитрова организира Сити Марк Арт Център в Деня на будителите 1 ноември от 18.00 ч. На нея журналистът Димитър Сотиров ще представи второто, допълнено с 20 страници издание на книгата си „Гена Димитрова от А до Я“.

Луксозният том с аудиодиск с 12 записа на легендарната изпълнителка съдържа нови факти за удивителната й кариера, включително за последната й поява на сцена през 2001 г. Добавени са спомени за Гена от нейните колеги, световните изпълнители Феручо Фурлането, Фиоренца Косото, Курт Ридъл, Бруна Бальони, Цветелина Василева, Лариса Гергиева от Мариинския театър в Санкт Петербург.

Вечер за Гена Димитрова

Премиерата на книгата ще е съпроводена с изпълнения на учениците на Гена Димитрова Баясгалан Дашням, Габриела Георгиева, Елена Баръмова и Стефан Владимиров. Ивайло Иванов ще е на рояла.

Премиерата на книгата през 2012 г. бе уважена от прочутия испански тенор Хосе Карерас. Този път специален гост на събитието е известното по цял свят мецосопрано от Италия Лучана Д’Интино.

Втората част на вечерта ще бъде представяне на филма „Обич за Гена“. 69-минутният музикален портрет с автор Димитър Сотиров и оператор и продуцент Милена Стойкова припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен.

Арии и дуети из опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано се редуват със спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Роберто Скандюци, Александрина Милчева, акад. Пламен Карталов, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Маурицио Модуньо, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова. За първи път се показват уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиция с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини и сред нейни приятели и близки. Показани са и вълнуващи моменти като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата „Пучини“.

Вечер за Гена Димитрова

„Обич за Гена“ получи Първа награда на проведения през август във Велинград VI Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“. Филмът, с който след повече от 20 годишна пауза бяха възобновени прожекциите в бившето кино „Левски“, се превърна в хит в столицата през това лято.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА