Last news in Fakti

24 Ноември, 2016 09:52 2 452 1

Древен град на 7000 години бе открит в Египет

  • египет-
  • древен град-
  • археолози-
  • откритие

Археолози смятат, че находката датира от 5316 г. пр.н.е.

Древен град на 7000 години бе открит в Египет - 1

Археолози в Египет са открили останките на древен град, датиращ от преди 7000 години. Сред руините на къщи, учените са открили инструменти, керамика и огромни гробове, съобщават световните медии.

Останките от древния град се намират по поречието на река Нил, близо до храма на Сети Първи в Абидос. Смята се, че градът е бил дом на важни особи и строители на гробници, които може би са били ангажирани със строителството на кралските гробници в близост до свещен град Абидос.

Експерти, цитирани от Би Би Си твърдят, че размерът на 15-те новооткрити гробове показва високото обществено положение на погребаните.

Археолозите са попаднали на редица находки в новооткрития град, включително сгради, парчета от глинени съдове и инструменти, изработени от метал и камък. Но най-значимо е откритието на огромните гробници.

Изключителното откритие е вълнуваща новина не само за съвременните археолози в Египет. То идва в момент, когато страната се опитва да съживи туристическата си индустрия, която силно пострада заради продължителната политическа нестабилност.

Министърът на археологическите находки Махмуд Афифи уточни, че находката е намерена от египетски археолози, а не от чуждестранни учени.

Според експерти, находката може да предизвика нов тласък на туристическата индустрия в Египет, която е в застой откакто президентът Хосни Мубарак бе свален от власт през 2011 година.

Древен град на 7000 години бе открит в Египет


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    но е мъртъв град . В България има такъв град но е жив. Сещате ли се кой е той