Last news in Fakti

31 Декември, 2016 12:45 2 715 0

Магически новогодишен спектакъл от Софийската опера и балет

  • софийската опера и балет-
  • новогодишен спектакъл-
  • пламен карталов

Традиционният Новогодишен Гала спектакъл ще удиви зрителите

Магически новогодишен спектакъл от Софийската опера и балет - 1

За първи път тази години Новогодишната програма на Софийската опера и балет съдържа две контрастни части, разказва Директорът на операта академик Пламен Карталов.

„Първата част е мистично възвишена. Ако приемем уверено, че същинската природа на оперното изкуство е едно тайнство, можем смело да наречем първата част на нашия Новогодишен гала-спектакъл „Тайнство причащение”. Представлението съдържа сакрално оркестрово въведение и сцена на Братството на рицарите на Свещения Граал“, обяснява Карталов.

„Причащението или евхаристията е велико тайнство. Рицарите на Свещения Граал знаят и разбират неговата спасителна сила и значението на Светото причастие. Докосването на рицарите до Светия Граал служи като целебна сила за тях, за извор на вечния живот.“

Според него ценителите на творчеството на Рихард Вагнер веднага ще се досетят, че става дума за фрагмент от операта „Парсифал”.

Посланието, което артистите от операта искат да отправят към публиката е: „Блажени във вярата! Блажени в любовта!“. Това послание е като причастие и момент на съединяване с нашия Спасител.

„За човека поддържането на силите на тялото му не е достатъчно само с храна. Важни са и силите на душата, които също трябва да се поддържат с храна за водене на истински духовен живот.

С нашите артисти, оркестъра и хора на Софийската опера ще извършим свещенодействие, което е нашето оперно "тайнство причащения", казва още директорът на Софийската опера и балет.

В тази първа част участват: Николай Петров, Костадин Андреев, Атанас Младенов, Петър Бучков и Благовеста Мекки-Цветкова с дириген Айра Левин; Хор на Софийската опера, с диригент Виолета Димитрова и детския радиохор, с диригент Венеция Караманова.

В антракта на зрителите ще бъде поднесена по чаша червено вино, а по традиция зрителите ще могат да вземат като подарък чашите със себе си.

Втората част на спектакъла е наименована „Всички да се веселим!” Ценителите на творчеството на Моцарт веднага ще се досетят, че заглавието идва от финала на една от неговите най-популярни опери, разкрива още Карталов.

„Публиката ще се наслади на най-прочути и обичани шедьоври от световната оперна и балетна съкровищница. Наред със знаменитите български солисти на Софийската опера и балет, в програмата участват като специални гости българи, които живеят и се изявяват в чужбина по световните сцени – от Лондон до Виена. Зрителите ще се радват на едно истинско пиршество от различни епохи и стилове с музиката на Стравински, Моцарт, Пучини, Верди, Бизе …“

В тази част от спектакъла участват Катерина Петрова, Цецо Иванов, Александър Александров, Марена Балинова-Райхл, Таня Иванова, Камен Чанев, Иванка Нинова, Мартин Илиев, Вяра Начева, Емил Йорданов, Костадин Андреев, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев, Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Мирослава Йорданова, Благовеста Мекки-Цветкова, Надя Колева, Силвана Пръвчева, Атанас Младенов, Александрина Стоянова-Андреева, Стоил Георгиев, Цветан Цветков, Хрисимир Дамянов, Божидар Божкилов, Мария Павлова. Диригенти са Григор Паликаров и Борис Спасов. Сценарият и режисурата са на Пламен Карталов.

Магически новогодишен спектакъл от Софийската опера и балет


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА