Last news in Fakti

20 Януари, 2017 14:32 833 0

Берлин ни предлага общи проекти за култура

  • берлин-
  • предлага-
  • общи-
  • проекти-
  • култура
Берлин ни предлага общи проекти за култура - 1

Германия е готова да реализира с България големи общи проекти в културата. Това предложение получи българският министър на културата Вежди Рашидов по време на срещата си в Берлин с проф. д-р Михаел Ейсенхауер, генерален директор на германските държавни музеи и на музея Пергамон. Министърът на културата в оставка Рашидов е на кратко работно посещение в Германия.

Вежди Рашидов обсъжда съвместни културни проекти между България и Германия с проф. д-р Ейсенхауер

Проф. д-р Ейсенхауер поздрави Вежди Рашидов за изключителния успех на представянето на България в Лувъра и за подписването на второ 5-годишно Споразумение на страната ни със световния Музей. За Германия ще бъде чест да има с България подобен голям съвместен проект, тъй като българското културно наследство е уникално, заяви проф. д-р Ейсенхауер. От своя страна германските музеи могат да покажат у нас особено ценни свои колекции, както и да участват в културни прояви от програмата на Българското председателство на ЕС. Водещи германски специалисти ще пристигнат скоро у нас за преговори с българската страна за реализиране на общ проект за съвместни изложби между двете страни, стана ясно по време на срещата.

Гернот Ерлер, председател на Парламентарна група в Бундестага и ръководител на Германо-българския форум, увери Вежди Рашидов, че Германия категорично подкрепя предложението му за обща изложба на държавите членки на ЕС по време на Българското председателство през 2018 година

Германия категорично подкрепя предложението на Вежди Рашидов, направено по-рано на заседание на Съвета на министрите в Брюксел, за обща изложба на държавите членки на ЕС по време на Българското председателство през 2018 година. Това уверение получи министър Рашидов и при разговора си с ръководството на германските музеи, както и по време на срещата си в Берлин с Гернот Ерлер, председател на Парламентарна група в Бундестага и ръководител на Германо-българския форум. Г-н Ерлер поздрави министър Рашидов за постиженията на българската култура и усилията на екипа му за опазване на културното наследство и за борбата с нелегалния трафик на културни ценности. На срещата беше дадена висока оценка на културното сътрудничество между двете страни и на работата на Българския културен институт в Берлин и на Гьоте институт в София.

По време на посещението си в Берлин Вежди Рашидов се поклони до Мемориалната църква „Кайзер Вилхелм” пред паметта на жертвите на трагичния инцидент по време на традиционния коледен базар през месец декември миналата година.





Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА