Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 14:45 1 061 0

Подписваме споразумение с Лувъра

  • лувъра-
  • вежди рашидов

Представяме културното си наследство в световноизвестния музей

България, в лицето на Министерството на културата, и Лувърът ще подпишат рамково споразумение за сътрудничество за 5 години. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов в Париж след продължилата час и половина среща на българо-френската работна група, съобщиха от пресцентъра на МК. Лувърът има подобни рамкови споразумения с не повече от 10 държави в света.

Подготовката на текста на споразумението започва веднага и ще продължи няколко седмици. Очаква се в края на януари 2012 г. подписи под документа да сложат министър Вежди Рашидов и президентът на Лувъра Анри Лоарет.

Петгодишното споразумение ще даде възможност за представяне на България с изложба на антични артефакти в Лувъра, присъствие на страната ни в Департамента за византийско изкуство и източно християнство, обучение по музеен мениджмънт на български специалисти, както и сътрудничество в археологически разкопки с участието на френски и български специалисти и съвместни изследователски програми.

Възможността за съвместни археологически разкопки ще отвори пътя на България и Франция съвместно да участват и в европроекти за културно наследство. Много е възможно един от тези проекти да бъде археологическо проучване на остров Св. Кирик. Преди 107 години точно Лувърът е започнал разкопки на този остров в България чрез археолога Жорж Сьор.

От ръководството на Лувъра увериха министър Рашидов, че оценяват българското културно наследство като уникално и признаха, че три от общо осемте департамента на Музея проявяват много голям интерес към България. Това са Департаментът за античността, новият Департамент за византийско изкуство и източно християнство и Департаментът за ислямско изкуство, който се открива следващата година.

Сътрудниците на президента на Лувъра благодариха на министър Рашидов, че е дал възможност през това лято на ръководството на световния музей да се запознае на място в България с безценното ни наследство.
Един от вариантите за представяне на България в Лувъра, който беше обсъден в Париж днес, е колекция на най-новите открития на тракийски съкровища, особено тези от Долината на тракийските царе.

„Щастлив съм, че Лувърът оценява по достойнство богатството на България и ще направи част от него достояние на милиони хора. Това е доказателство, че българската култура е достойна за най-престижните световни зали“, обобщи министърът на културата Вежди Рашидов. В следващите седмици българо-френската работна група ще подготви всички текстове от петгодишното споразумение.

Тази вечер министър Рашидов ще присъства в зала „Плейел“ в Париж на юбилеен концерт на Силви Вартан, където в присъствието на българския посланик Марин Райков голямата певица ще бъде наградена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие, както и с висока френска държавна награда.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА