Last news in Fakti

30 Януари, 2012 11:18 1 003 0

Рашидов подписва споразумение с Лувъра

  • лувъра-
  • вежди рашидов

Министърът на културата Вежди Рашидов замина на работно посещение във Франция, съобщиха от Министерството на културата. На 31 януари 2012 г. в Париж министър Рашидов и Анри Лоарет, президент на Лувъра, ще подпишат петгодишно Споразумение за сътрудничество между България и световния музей.

Това се случва за първи път в историята на нашата страна и дава изключителни възможности за представяне на уникалното българско наследство и на българската култура. Лувърът има подобни споразумения с не повече от десет държави в света.

България получи покана за подписване на такъв документ благодарение на няколко особено ползотворни срещи на Вежди Рашидов с Анри Лоарет през 2011 г., след които бе сформирана специална българо-френска работна група за подготовката на условията за сътрудничество между нашата страна и Лувъра.

От значение за постигане на договореност за подписване на петгодишно Споразумение бяха и усилията, които културният аташе във Френския културен институт в София Давид Вейзман положи в продължение на няколко месеца.

Петгодишното споразумение ще даде възможност за представяне на България с изложба на антични артефакти в Лувъра, присъствие на страната ни в Департамента за византийско изкуство и източно християнство, обучение по музеен мениджмънт на български специалисти, както и сътрудничество в археологически разкопки с участието на френски и български специалисти и съвместни изследователски програми.

Възможността за съвместни археологически разкопки ще отвори пътя на България и Франция съвместно да участват и в европроекти за културно наследство. Много е възможно един от тези проекти да бъде археологическо проучване на остров Св. Кирик. Преди 107 години точно Лувърът е започнал разкопки на този остров в България чрез археолога Жорж Сьор.

По време на работното си посещение във Франция министър Вежди Рашидов ще има срещи с Жил Шазал, директор на известния музей Пти Пале, с Катрин Шевио, директор на музея "Роден", както и разговори за представянето на български състави и изпълнители на престижни френски сцени. В Париж Вежди Рашидов ще запознае френската страна с идеята за нова организация и функциониране на българските културни институти в чужбина.

В състава на водената от министър Рашидов делегация е и директорът на НИМ Божидар Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА