18 Април, 2017 00:45 3 364 0

Хиперреализъм, сюрреализъм, магически реализъм

  • картина-
  • реализъм-
  • магика

На 18.април 2017г. столичната галерия "Париж" ще отпразнува подобаващо своята четиринадесета годишнина с общата изложба "РЕАЛИЗЪМ". В нея са събрани едни от най-добрите съвременни представители на реализма, хиперреализма, сюрреализма и магическия реализъм. С повечето от художниците, галерията работи успешно от години, като в настоящата изложба специално е участието на гостуващите Мария и Валери Върбанови.

Мотото на изложбата е мисълта на известния немски художник Макс Бекман :

" Ако искате да разберете невидимото, трябва да проникнете максимално дълбоко във видимото".

Реализмът с неговите разклонения е често присъстващ в постоянната експозиция на галерия "Париж", а идеята за неговото самостоятелно и фокусирано представяне назрява отдавна в плановете на галеристите Борис и Надя Павлови. Любопитно за посетителите и ценителите ще бъде съпоставянето на отделните автори, характерни им живописни умения и най-вече - техните оригинални идеи.

Класическият реализъм в духа на нидерландската живопис, е представен от Андриан Бекяров и Мария и Валери Върбанови. Натюрмортите, с които участват са изпълнени с високо класическо майсторство, но едновременно с това имат и съвременно звучене, доловимо в различните елементи и постройка на композицията.

Сюрреализмът го откриваме в закачливата творба на Иван Стратиев - "Една голяма учена тиква", в ефирните и ювелирно изпълнени композиции на Марина Богданова, в порцеланово изваяните женски лица на Димитър Богданов, както и в морските елементи, вплетени в картините на бургаския художник Станислав Вардев.

Магическият реализъм е представен от художниците Росен Кръстев, Кирил Митовски, Даниела и Владимир Овчарови (САЩ). Композиции с летящи кораби и хора, причудливи конструкции, феерични и красиви светове кацнали върху гърба на огромен скакалец и разбира се - един магически бял заек, с човешко лице и мустаци на Салвадор Дали.

Хиперреализмът е защитен от неговия най-ярък представител - Бойко Колев.

Художникът ще работи по картината си за изложбата буквално до последния момент. По думите на автора, тази голямоформатна творба, се очертава като едно от най-значимите произведения, създавани от него и изразяващи го в максимална пълнота като творец и човек.

Художниците, които участват в изложбата "РЕАЛИЗЪМ", независимо че са различни като стил и избор на теми, всички те стоят в пространството на галерия "Париж" в невероятна хармония и симбиоза. Обединява ги огромната им отдаденост и посвещение на изкуството, любовта им към детайла, невероятният перфекционизъм и най-вече дълбокото им вглеждане в света около тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА