Last news in Fakti

6 Декември, 2011 06:45 916 0

Рашидов в Италия за културните цености

  • софия-
  • италия-
  • вежди рашидов-
  • соларов-
  • антики-
  • споразумение

 Министърът на културата Вежди Рашидов заминава на двудневно работно посещение в Италия. В състава на водената от министър Рашидов делегация е и Николай Соларов, прокурор от Върховната касационна прокуратура.
   На 6 декември Вежди Рашидов ще разговаря с италианския си колега Лоренцо Орнаги. Двамата министри ще обсъдят перспективите за двустранното културно сътрудничество, както и подготовката и подписването на Меморандум за разбирателство между Министерството на културата на България и Министерството на културното наследство и дейности на Италия за предотвратяване на кражбата, незаконните разкопки и незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост върху културни ценности.
   По време на визитата си в Рим министър Рашидов ще обсъди с италианските власти връщането на голямо количество български икони, изнесени незаконно от България и заловени в Италия.
   На 7 декември в 15:30 часа в Musei Capitolini министър Вежди Рашидов ще присъства на откриването на Културен форум „Античен Пловдив”. Министерството на културата и Българският културен институт в Рим са съорганизатори на събитието. В програмата на министър Рашидов е предвидена и среща с Джилберто Кашани, президент на Комисията по европейски и международни политики на област Лацио. Г-н Кашани оказва активна помощ на България за представяне на богатото ни наследство пред италианската общественост.
   По време на посещението си в Рим министър Вежди Рашидов ще инспектира дейността на Българския културен институт в италианската столица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА