Last news in Fakti

27 Октомври, 2017 14:58 1 368 1

Фонтанът Треви отново почервеня заради артист-вандал (СНИМКИ)

  • грациано чекини-
  • художник-
  • творец-
  • артист-
  • червена боя-
  • вандализъм-
  • рим-
  • фонтанът треви-
  • почервеня

Сега артистът повтаря вандалската си проява отпреди 10 години

Водите на емблематичния фонтан "Треви" в Рим се обагриха в кървавочервено, след като художник — рецидивист изсипа кофи с червена боя в него.

Полицията е арестува мъжът, който прави това за втори път през последните 10 години, съобщи италианската информационна агенция АНСА.

Предишната вандалска проява на италианския художник на свободна практика Грациано Чекини е от 19 октомври 2007 г. Тогава той "окървави" римския фонтан в знак на протест срещу стойността на филмовия фестивал в Рим като червените води символизираха червения килим. Според него сумата от 15 млн. евро, похарчена за събитието е била "пари хвърлени на вятъра".

Чекини по-късно пое отговорността за деянието си, твърдейки (както и сега), че е използвал естествена боя, която няма да навреди нито на обществеността, нито на мраморния фонтан от 18-ти век.

#fontanaditrevi , imbrattata di vernice. Che #schifo #romafaschifo #bastardo #roma #romabella #romamia #istagram #istaphoto #istaroma

A post shared by Paula Cardoso (@paulalacardoso) on Oct 26, 2017 at 9:15am PDT

През 2008 г. той удари още една римска забележителност, изсипвайки около 500 000 разноцветни пластмасови топки надолу към площад Испания, по монументално стълбище от 138 стъпала. Тогава артистът заяви, че всяка топка символизира една "лъжа, изречена от политик".

Тазгодишното издание на филмовия фестивал в Рим бе открито днес, което предполага, че художникът — бунтар повтаря идеята си от 2007 г.

"Изминаха 10 години от първия път, когато Треви почервеня и за тези 10 години почти нищо не се е променило, дори напротив — някои неща се влошиха. Рим винаги е бил огледало на страната, а сега Рим е угаснал, заспал в собствената си кал и корупция", написа артистът на страницата си във Facebook.

Художникът твърди, че целта му е да "събуди душите на хората" и да покаже, че Рим е "жив и готов отново да се възроди и въздигне като столица на изкуството, живота и прераждането."

today in red.. #trevifountain #rooftoplounge #hotelfontana #fontanaditrevi

A post shared by Tommaso Filippi (@supertommeo) on Oct 26, 2017 at 8:06am PDT


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фунтан

    3 0 Отговор
    Едни фонтани обезчестяват девойки, други артисти....