Last news in Fakti

28 Януари, 2012 16:58 1 522 1

GSM прекъсна изпълнение на Нюйоркската филхармония

  • ню йорк-
  • филхармония-
  • звън-
  • телефон-
  • прекъсна

Финалът на Деветата симфония на Малер е сред най-духовно възвишената и умиротворяваща душата музика, композирана някога. Затова когато един мобилен телефон започнал да звъни и звънял, и звънял, и звънял без да спира по време на изпълнение на Нюйоркската филхармония във вторник вечерта, Алан Гилбърт направил нещо, което диригентите никога не правят: прекъснал изпълнението. След това нещата станали извънредно странни, съобщи Modo.bg. По думите на Гилбърт, диригент на оркестъра, той се обърнал към частта от концертната зала, откъдето, от някой от първите редове, се чувало звъненето и помолил незнайния нарушител да изключи телефона си (очевидно това бил някой, който забравил да вземе под внимание записаното с гласа на актьора Алек Болдуин съобщение за изключване на телефоните, което се пуска преди изпълненията на филхармонията). „Обаче нищо не се случи,” разказа Гилбърт в телефонно интервю в сряда. „Никой не заяви собствеността си над телефона. Беше нереално.” Телефонът продължил да звъни – според блогъра Пол Пелконен, който писа за инцидента, това била мелодията „маримба” на iPhone. Според Гилбърт, хора от публиката посочили двама души от мястото, откъдето идвал звука. „Те ме гледаха право в очите,” казва за двойката Гилбърт. Най-накрая мъжът пъхнал ръка в джоба си и звъненето спряло. „Беше толкова странно,” казва Гилбърт. „Да не си мислеше, че може просто да се направи, че нищо не е станало и да го остави да звъни?” Диригентът попитал мъжа дали е сигурен, че устройството е изключено. „Тогава той кимна,” казва Гилбърт. Виновен! Хората в залата викали звука да бъде спрян. Според Пелконен те викали „Хиляда долара глоба!”, „Изгонете го!”, „Махай се!”. Друг присъстващ блогър, Макс Кинчън, пише: „Те искаха кръв!” В интервюто Гилбърт каза „Случката беше шокираща. Намираш се в това толкова далечно духовно място от изпълнението. Все едно да бъдеш грубо събуден. Всички на сцената бяхме зашеметени.” След това диригентът се извинил на публиката за прекъсването с думите, че обикновено най-добре е такива смущения да бъдат игнорирани, но че случилото се било прекалено. Публиката надала одобрителни възгласи и ръкопляскала. Тогава той възобновил изпълнението, като избрал силно звучащ пасаж, който предшествал спокойните финални минути.

Звънящите мобилни телефони са чест „бич” за изпълненията на живо и наистина повечето музиканти продължават самоотвержено да свирят. „Обикновено не свириш Деветата симфония на Малер,” казва Гилбърт. „И обикновено не е най-емоционално натоварената част от Деветата симфония на Малер, така че по принцип хората си затварят очите.” Той бил убеден, че звъненето е някаква аларма, тъй като не спирало. Политиката на зала Ейвъри Фишър, управлявана от Линкълн Сентър, където Нюйоркската филхармония се помещава под наем, е собствениците на звънящи телефони да бъдат дискретно подканени да ги изключат от разпоредителите, казва Ерик Латцки, говорител на оркестъра. „За съжаление, в този случай политиката не беше спазена,” казва той. Бетси Ворс, говорителка на Линкълн Сентър, каза, че длъжностните лица са говорили със съответните разпоредители. „Става дума за случай, в който политиките не са спазени,” каза тя. „Разследваме станалото. Ще предприемем коригиращи действия, ако е необходимо.” Разпоредителите не са директно подчинени на ръководството на оркестъра и според Гилбърт, когато телефонът е звънял, наоколо не са се виждали никакви разпоредители. „Тази сутрин чух, че разпоредителите в залата твърдели, че не са чули звъненето, което ми звучи нелепо,” каза той. „Всеки можеше да го чуе.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 digu

    0 0 Отговор
    Ньойоркската?! А бе вас кой ви е учил на правопис?