Last news in Fakti

3 Април, 2018 11:52 4 800 15

Филип Трифонов към Вежди Рашидов: Тото ли е персоналната пенсия?

  • филип трифонов-
  • вежди рашидов-
  • пенсия-
  • актьор-
  • кино

Известният актьор е недоволен от държавата

Момчето на българското кино, актьорът Филип Трифонов, попита в отворено писмо председателя на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов дали има право на персонална пенсия за заслуги или по-добре да се надява на шестица от тотото.

Миналата година той стана на 70 години.

От писмото на актьора става ясно, че е бил отхвърлен от комисия на Министерството на културата да получава персонална пенсия, чийто размер е 700 лв. на месец.

Ето пълния текст на писмото, което актьорът публикува в профила си във Facebook:

До г-н Вежди Рашидов (скулптор)

Председател на Комисия по Културата при 44—то Народно Събрание

От Филип Трифонов (артист)

Уважаеми г-н Рашидов,

Да спечеля шестица от тото с комбинацията 1,2,3,4,5,6 за мен, като творец с дългогодишен стаж в киното, е нормално като очакване. По теория на вероятностите и повторно да спечеля със същата комбинация е нормално като очакване. Както е нормално, според теория на конспирацията, да ме отхвърли комисия за "персонална пенсия" в Министерство на културата.

Въпреки че на фона на безапелационна филмова биография, коментираното събитие наподобява съшито с червени конци "театрално позорище" ( приемем ли червения цвят за символ на конспирацията). Координирана група, когато работи тайно за събития неморални, е "конспирация".

За вероятния председател на тайнствената комисия в Министерството научаваме, че ДС псевдонимът му напомнял за поговорката "огледал се *Илия пак в тия"…Че пръв си хвърлил партийната книжка след 1989 година и бил "театрал" по професия. Но за уникалния състав на "театралната" трупа, оторизирана да решава "кой, кой е" в българското кино в Уикипедия нищо не пише ( както в сайта на Министерството).

Пренебрегвайки художествените критерии на Председателя на Съюза на Българските Кинематографисти, ръководените от цивилния "театрал" комисионери, нито броят приходи от филми като "Преброяване на дивите зайци", "Момчето си отива", "Оркестър без име" и десетки други, нито отчитат и наградите към тях!

Като единствен жив актьор, с два наградени филма от епохата на черно бялото кино ("Изпит" и "Момчето си отива") е нормално да бъда, да не кажа "отсвирен" от сънародници вероятно с псевдоними на цветя като *"Евкалипт", "Минзухар" или "Смрадлика".

Въпросът, който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист "без псевдоним", да се надявам на персонална пенсия приживе? И ако "да", Ви моля за съдействие" ! Дотогава, за да не спя с кожух през зимата (колкото и да е здравословно) ще си помагам с печелившата тото-комбинация 1,2,3,4,5,6 или ще печеля на играта "тука нема"

С уважение : Филип Трифонов (луд за пенсия)

* Илия – псевдонимът "Петров" (на вероятният "театрал" инж. Попйорданов)

* Евкалипт - Председател на предишна комисия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 градски

    32 29 Отговор
    Да беше си внасял осигуровки. С моите пари не давам на някакви "заслужили" да взимата незаслужени пенсии, като сегашните "активни борци"

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Българин

    29 14 Отговор

    До коментар #1 от "градски":

    А ти от къде знаеш,че не е внасял?
  • 3 ххх

    33 11 Отговор
    Винаги по тънката лайстна сте го карали и актьори и певци,и но комунизма свърши, няма вече. Щом обикновения човек който се е осигурявал взима пенсия от 350лв. и продължава да работи за да се издържа ще можете и вие глезльовци.
  • 4 КОКИ

    29 15 Отговор
    Да си плати всички осигуровки, за през годините, в които само е лапал и си е живеел живота на гърба на останалите.Пият и ядат цял живот, насам-натам, държавата им плаща, уредили се с връзки и си живуркат,като царе.Изведъж хоп, остаряли и се сетили за пенсия.Дядо ми и баба ми, цял живот се трепаха от работа,никъде не са ходили и тн, взимат две кирливи пенсии и ако не съм аз, няма и какво да има да ядат, камо ли лекарства да си купят.Имат хиляда болести от работата им, а този актъор лопата не е пипнал, та и нагъл и пенсия търси...егати наглия човек.
  • 5 EГЦ

    24 11 Отговор
    Оскотяхме от тази еврейска политика - дори само да беше напрвил Момчето си отива си заслужава такава пенсия.
    Добре, че е написал това писмо да си спомня за филма и да накарам детето да го гледа.
    Така са Ви промили мозъците, че само за пари, осигуровки и прочие “системни“ неща си мислите. Останали сте без капка детско и вяра и заради това всико останало обявявате за “комунизъм“.
  • 6 гост

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "градски":

    до #1,3 и 4 коментар . ПЪЛНИ ПРОСТАЦИ СТЕ И ТАКА СИ УЧИТЕ И ДЕЦАТА НА ПРОСТАЩИНА.
  • 7 ЮФХХПР

    8 11 Отговор
    ЩОМ ПРОСТИТЕ СТРУГАРИ ШОФЕРИ И ШЛЬОСЕРИ СА С 700 И НА НЕГО ТРЯБВА И ТО ДОСТА ПО ВЕЧЕ.НЕ МОЖЕ ДА ГО ПРАСКАТ С ПЕНСИЙКА КАТО НА ДАСКЪЛ СОЦИАЛЕН РАБОТНИК ИЛИ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА.

    Коментиран от #13

  • 8 jfjg

    17 2 Отговор
    Баба ми почти през целия си трудов стаж работи за ТКЗС за надница 90 ст на ден, осигуровки не са и плащали и беше на минималната пенсия. За нея нямаше пенсия по заслуги, сега заслужилите с какво са допринесли повече?
  • 9 Ан......

    10 1 Отговор
    Глезениците на държавата не са си плащали осигуровките... И в днешно време да са доволни че в лицето на Вежди имат към кого да се обърнат!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реститутка

    8 3 Отговор
    A главния МУЛТАК на републиката- турчина Веждичка подгизнал в обичайното си опиянение, добре че се интересува само от себе си и не вижда по- далеч от червения си камбест нос, че иначе можеше и да му разпише на тоя халтурчик правото на персонална пенсия за "заслуги"; Веждичката да вземе да почерпи вдъхновение от тоя световнонеизвестен актьор, после да почерпи себе си с водка с утеха за изхубените си в КТБ парички, и да вземе да сътвори некоя скулптура, овековечаваща светите и безкористни дела на Мултигруп за благото на родината

    Коментиран от #12

  • 12 Реститутка

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Реститутка":

    А в друго онлайн издание четем за бекористния подвид на главния мултак, преди да стане главен мултак, когато е бил просто помак; Че дарил на брат си очите... сега да дари една дамаджана на тоя "актьор" че да удави мъката си в домашна ракийца
  • 13 Груйчо

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЮФХХПР":

    Ама като отидеш в болницата кое викаш първо то нещо е да викаш сестра, защо ги слагаш в общия кюп....?
  • 14 Гост

    2 1 Отговор
    Вие не схващате най важното, човекът ви казва, че ако е бил доносник, както някой негови колеги със сигурност е щял да взема такава пенсия.
    Значи има хора от бившата ДС, които вземат такива незаслужени пенсии. Каква е тази комисия да раздава пенсии извън закона и наредбата за пенсиите.
  • 15 Дикембе Мутомбо

    2 1 Отговор
    Милата държава... Всички се сещат за нея, когато искат.

    А когато трябвало да се внасят осигуровки, данъци, такси - гледаме да минем метър.

    Аз лично не съм съгласен да му плащам пенсията. Нито на него, нито на Катерина Евро, нито на всички останали "творчески личности", които ми напомнят стихчето за Баба Мравка и Щурецът.