Last news in Fakti

31 Януари, 2012 18:39 1 458 0

"Роден" отваря врати за България, колекция от "Пти пале" идва в София

  • париж-
  • музеят "роден"-
  • колекция "пти пале"-
  • лувъра

 За първи път прочутият музей „Роден” ще експонира българска изложба, а световният музей „Пти Пале” ще покаже тази есен в София уникална своя колекция, наречена „Париж 1900”. Това постигна днес, по време на двете си работни срещи в Париж, министърът на културата Вежди Рашидов. Катрин Шевийо, новата директорка на музея „Роден”, отбеляза по време на разговора си с министър Рашидов, че за нея е чест да посрещне в негово лице първата чуждестранна делегация след встъпването си в длъжност преди три седмици, съобщиха от Министерство на културата.  Шевийо покани официално България да гостува със своя изложба, най-вероятно рисунки и скулптури, веднага след завършването на започналия голям ремонт в Музея. Това ще се случи за първи път, тъй като до този момент тук не са показвани чужди колекции. Проектът за българска експозиция, който г-жа Шевийо предложи на министър Рашидов, в действителност ще бъде началото на реализиране на нейната нова концепция – музеят „Роден” да се отвори за чуждестранно изкуство.

Рашидов отправи покана специална колекция от музея „Роден” да гостува в една от националните ни галерии в София.

   По-късно днес министър Рашидов се срещна с Жил Шазал, директор на прочутия парижки музей „Пти Пале”. Г-н Шазал благодари на министър Рашидов за поканата, подкрепата и съдействието му, с които става възможно голяма представителна колекция на „Пти Пале” да бъде открита на 25 октомври т. г. в пет от залите на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Жил Шазал поздрави Вежди Рашидов за изключителния успех, постигнат от него – България да подпише 5-годишно Споразумение за сътрудничество с Лувъра. Подписването на историческия документ бе в късния днес следобед в Лувъра.
Директорът на „Пти Пале” прие поканата на министър Рашидов да посети България и да се запознае с творчеството на известни наши художници, творили в периода до 1920 г. Това е първа стъпка към подбора на специална българска експозиция, която реципрочно да бъде показана в залите на „Пти Пале”. По време на днешните разговори на министър Рашидов присъстваха Божидар Димитров, посланикът ни в Париж Марин Райков, а в „Пти Пале” - и Давид Вейзман, културно аташе във френското посолство в София.
   „Радват ме много добрите резултати от двете днешни срещи, защото искам българският талант да бъде показван в най-престижните световни зали и сцени. България заслужава да има истинско голямо самочувствие за своите възможности”, обобщи министър Вежди Рашидов. Той благодари на премиера и на правителството за подкрепата, която българската култура получава.
   Късно миналата вечер министър Рашидов откликна и на молбата на млади парижки художници да се срещне с тях в неформална обстановка. Жоржия Русел, Раул Изарабенди, меценатът Жак Ширики и др. творци разговаряха с Вежди Рашидов за първите си стъпки в изкуството.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА