Last news in Fakti

7 Май, 2018 01:30 1 189 0

Часове по калиграфия в Националния исторически музей

  • калиграфия-
  • ним

На 11 май (петък) 2018 г. Националният исторически музей (НИМ) организира занятия по калиграфия, съпътстващи проекта „Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи XV–XIX в.”, реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата.

През Възраждането 11 май се утвърждава като празник на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий. Този ден не е избран случайно – това е общият църковен празник на двамата светци, който през ХIX век се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.

В програмата на ателието влиза разглеждане на изложбата „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в.“ в зала 4 на НИМ, като специално внимание ще бъде отделено на старинните ръкописи и старопечатни книги, изложени в експозицията. Една от тях е един от най-ранните преписи на „История славянобългарска”, написана от Паисий Хилендарски.

След това посетителите ще могат да участват в провеждане на занятие по калиграфия в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра и дървени чинове. Ще научат за методите на обучение през Възраждането, ще могат освен това да се учат да пишат с пера и мастило.

Ателието по калиграфия е третото от общо четирите ателиета, пряко свързани с темата и предметите от експозицията:„Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в.“ .

Часове на занятията: 12,00 часа и 14,00 часа на 11 май 2018 г.

Занятията за децата са безплатни, вход за придружители - 3 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА