Last news in Fakti

30 Юни, 2018 22:29 3 716 3

Нови археологически открития по Южното Черноморие

  • тракийско селище-
  • тракийски култови ями-
  • ним

Експедиция на НИМ проучва тайнствения остров Св. Тома край Аркутино

Екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов завърши първия етап от археологическото проучване на древно светилище, селище и средновековен манастир разположени на остров Св. Тома в разервата „Ропотамо“.

Спазвайки стриктно изискванията на Министерство на околната среда и водите бяха локализирани останките на древно тракийско селище от ранножелязната епоха, тракийски култови ями, римско селище от V- VI век и малък средновековен манастир, просъществувал в периода XII-XVI век.

Резултатите от разкопките ще обогатят базата данни за богатото културно наследство на резервата и ще бъдат основа за тяхното опазване и охрана. Със средства на Министерството на културата проучванията в района на Аркутино край Созопол ще продължат под вода, където екипът на проф. Христов ще изследва залят от водите на Черно море скален риф, който в древността е бил по всяка вероятност суша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Робот

    6 10 Отговор
    Една педя остров и открития правят!!! Местните могат да им разкажат, всичко за всеки камък, и кой къде се е изсрал, и с кой брой на любимия си вестник си е избърсал....... Археолози!!!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГосТ

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Робот":

    Какво по точно си се опитал да напишеш? Освен,че е мега тъпня,няма и никаква връзка.